18:28 Nakon provedene procedure javnog glasanja, za novog predsjednika Gradskog vijeća izabran je Salem Marić, a za zamjenike Ivan Zelenika i Velibor Milivojević, čime je okončana prva sjednica Gradskog vijeća koja je prvi put bila zakazana 5. februara, pa nakon prekida ponovo 12. februara.  

18:22 U ime Kluba Bošnjaka za predsjednika Gradskog vijeća je predložen Salem Marić. Klub Hrvata za zamjenika predsjednika predložio je Ivana Zeleniku, dok je Klub Srba predložio Velibora Milivojevića. 

18:20 Vijećnik Arman Zalihić formalno je predao kandidaturu za rukovodstvo Gradskog vijeća, iz reda Ostalih, kako bi mogao pismeno dobiti od Odbora za izbore da ne može biti izabran na tu funkciju, kako bi se mogao obratiti Ustavnom sudu. 

18:01 Ivan Zelenika je podnio ostavku na mjesto predsjednika, jer po Statutu ne mogu iz istog konstitutivnog naroda biti gradonačelnik i prvi čovjek Gradskog vijeća. 

17:58 Zlatko, hvala ti puno na onim lijepim riječima, kazao je Kordić na početku svog obraćanja. -Meni je važno, naglasio je on, da od danas radimo kao jedno.

Od mene možete očekivati da ću biti motor grada, a od vas očekujem da ako vidite da griješim da me kontaktirate, upozorite. Velika je odgovornost i velika čast biti gradonačelnik Mostara. Nadam se da od sutra krećemo u pozitivnom smjeru, da stignemo druge sredine koje su dosta ispred nas. Molim vas za strpljenje i pomoć da zajedno napravimo jednu lijepu priču o Mostaru koja je počela danas.  

17:55 Novoizabrani gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić potpisao je izjavu o preuzimanju dužnosti, nakon čega treba podnijeti ostavku na mjesto vijećnika. Potom je položio svečanu zakletvu. 

17:52 Bivši gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, koji je na toj poziciji proveo 12 godina, čestitao je svim gradskim vijećnicima, uz želje da djeluju svi skupa kao kolektiv u rješavanju problema Grada. 

17:51 Guzin je u kratkom obraćanju nakon izbora gradonačelnika, istakao da su on i njegov protukandidat Kordić odigrali fer utakmicu, da je odigran derbi, a da u derbiju neko mora izgubiti. On je čestitao Kordiću na izboru, te se zahvalio vijećnicima koji su glasali za njega. 

17:48 Prebrojani su glasovi u trećem krugu glasanja. Glasalo je 35 vijećnika. Guzin je dobio 16 glasova, a Kordić 17. Nevažećih su bila dva listića. 

17:11 Počeo je treći krug tajnog glasanja. Za izbor gradonačelnika u trećem krugu dovoljna je prosta većina. 

16:59 Završeno je glasanje. Glasalo je 35 vijećnika. Kandidat Koalicije za Mostar Zlatko Guzin dobio je 14 glasova, a kandidat HDZBIH Mario Kordić 17. Nevažećih su bila četiri listića. Obzirom da niti jedan od kandidata nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu, predsjednik Gradskog vijeća Ivan Zelenika najavio je treći krug glasanja. 

16:46 Počelo je glasanje u drugom krugu za izbor gradonačelnika. 

16:03 Predsjednik Gradskog vijeća Ivan Zelenika pozvao je sve vijećnike da napuste dvoranu, a Odbor za izbor da izvrši pripreme kako bi se mogao održati drugi krug tajnog glasanja. 

16:02 Počeo je treći nastavak prve sjednice Gradskog vijeća. Prisutno je svih 35 vijećnika. 

Podsjećamo, u prvom krugu glasanja na sjednici 10. februara iz utrke je ispala Irma Baralija koja je dobila samo dva glasa. Ostali su Mario Kordić sa 14 dobijenih glasova, Zlatko Guzin 12, dok su dva glasačka listića bila nevažeća. Pet vijećnika (3 SDP-a i dva PMP-a) napustilo je sjednicu prije početka glasanja. 

VEZANI TEKST - SDA: Naša stranka mora objasniti šta se desilo preko vikenda i čime ih je HDZ "ubijedio"

Obzirom da ni Guzin ni Kordić neće dobiti u drugom krugu potrebnu dvotrećinsku većinu ići će se u treći krug glasanja, gdje pobjeđuje kandidat koji osvoji prostu većinu glasova. HDZ računa za svog Kordića na tri glasa HRS-a, jedan koalicije "Ostajte ovdje", što je ukupno 17 glasova. 

Kada je pak riječ o Guzinu, uz 11 glasova Koalicije za Mostar, pet BH Bloka, te dva PMP-a imao bi potrebnih 18 ruku za gradonačelničku poziciju. S obzirom na današnje saopćenje Naše stranke, očigledno je da će glas Boške Ćavar koja ne želi da glasa za Guzina donijeti pobjedu Kordiću. Naravno, sada je upitno da li će za Guzina glasati i Baralija, kao i dva vijećnika PMP-a, koji su već poručili da bi za njih bio prihvatljiviji Armin Zalihić.  

Zbog ideje o rotiranju gradonačelnika, vijećnica Naše stranke Irma Baralija je tražila prekid sjednice Gradskog vijeća u petak 12. februara kako bi obavili dodatne konsultacije. Međutim, današnjim saopćenjem za javnost poručili su da su odustali od ideje koju su sami predložili i zagovarali, i koju je Koalicija za Mostar podržala. 

VEZANI TEKST - Helez o Mostaru: Ništa od principa rotacije, problem je u Našoj stranci

Ideju da Mostar dobije tri gradonačelnika koji bi se na ovoj funkciji rotirali svakih 16 mjeseci, predsjednicima SDA i HDZ-a ponudili su predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i Naše stranke Predrag Kojović. 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović odmah je prihvatio ovu ideju, dok je Dragan Čović tražio pomoć OHR-a, OSCE-a, Delegacije Evropske unije i Abasade SAD-a kojima je i uputio pismo.

Sporazumom koji bi potpisala tri bloka unutar Gradskog vijeća Mostara predviđeno je rotiranje tri osobe na poziciji gradonačelnika sa mandatom po 16 mjeseci. To bi bili vijećnici iz HDZ-a, Koalicije za Mostar i Bh Bloka.