open-navfaktor-logo
search
Premijer izbjegao medije
Novi direktor: Kamerić komentirao svoje kvalifikacije i smjene na UKC-u Tuzla
Novoimenovani direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla dr. Alen Kamerić prvi put se obratio javnosti i odgovorio na pitanja o smjenama u ovoj zdravstvenoj ustanovi, ali i svojim kvalifikacijama za njeno vođenje.
01.07.2021. u 15:22
get url
text
V. d. direktora UKC-a Tuzla Alen Kamerić

- Ja ispunjavam uvjete i zbog toga me je Vlada Tuzlanskog kantona (TK) imenovala na ovo mjesto - rekao je danas Kamerić.

Podsjećamo, prema podacima Ljekarske komore TK, na dan svog imenovanja za direktora, Kamerić je posjedovao licencu za rad doktora medicine iz oblasti (specijalizacije) ortopedija i traumatologija i nosilac je počasne titule primarijus.

Međutim, novi vršilac dužnosti direktora UKC-a u licenci nema upisano naučno zvanje, a Statut UKC-a i zakonska regulativa iz oblasti zdravstva propisuju da ga direktori medicinskih ustanova moraju imati. Kamerić naučno zvanje docenta ima na privatnom Medicinskom fakultetu u sklopu Evropskog univerziteta "Kallos", ali navedena visokoškolska ustanova se ne nalazi na listi akreditiranih visokoškolskih ustanova u BiH.

O smjenama dva pomoćnika direktora, koji su bili imenovani na mandat od četiri godine te o tužbi koju je i sam svojevremeno pokrenuo zbog smjene, Kamerić kaže:

"Ja nisam smijenio nikoga. Upravni odbor je pokrenuo postupak smjene direktora za medicinske poslove i direktora za naučno-istraživački rad. Niko nije potencirao zašto sam ja smijenjen sa pozicije direktora ortopedsko-traumatološke klinike. Ta tužba je povučena i nema tužbe mene protiv UKC-a Tuzla".

Podsjećamo, Šekib Umihanić i Ervin Alibegović, odlukom Upravnog odbora Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla smijenjeni su sa pozicija pomoćnika direktora Uprave UKC-a, a prijedlog za smjenu uputio je Kamerić. Smijenjeni su najavili tužbe, ali to novi direktor danas nije komentirao.

- Načelnici klinika su rukovodioci u svojim organizacionim jedinicama. Ukoliko se ukaže potreba da se neko zamijeni zbog rezultata koje postižu, zasigurno ću posegnuti i za tom mjerom. Zaista smatram da svi načelnici odgovorno i savjesno obavljaju posao, tako da ja trenutno ne vidim potrebu. U slučaju neke vanredne situacije naravno da ću posegnuti i za tom mjerom - rekao je Kamerić na pitanje hoće li biti novih smjena.

Danas je na UKC-u upriličen sastanak delegacije Vlade Tuzlanskog kantona, koju je predvodio premijer Kadrija Hodžić, sa čelnim ljudima ove zdravstvene ustanove. Tako je premijer, koji je na 100 dana rada Vlade obećao da neće biti smjena ljudi koji su izabrani na redovan mandat, po ko zna koji put izbjegao medije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.