open-navfaktor-logo
search
Nemaju "sluha"
Novi diplomatski poraz Hrvatske: EU ne prihvata HDZ-ove želje o uređenju BiH
Hrvatska vizija evropskog puta BiH, pojasnila je Pejčinović Burić, jeste da se izborno zakonodavstvo izmijeni u skladu sa potrebama HDZ-a, a da se zatim kroz proces pristupanja EU "vidi kako tražiti rješenja koja će biti u skladu sa onim što članstvo u EU traži"
20.11.2018. u 13:28
get url
text
Vijeće za vanjske poslove EU

Hrvatska diplomatska ofanziva, koja za cilj ima nametanje potreba HDZ-a BiH kao obaveza BiH na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), u ponedjeljak je doživjela još jedan poraz.

Suprotno optimističnim najavama hrvatskih zvaničnika, ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a na posljednjoj sjednici Vijeća za vanjske poslove nisu, kako je to najavio hrvatski premijer Andrej Plenković, "pokušavali riješiti problem marginalizacije Hrvata i njihovog stavljanja u podređeni položaj".

Vijeće jeste raspravljalo o situaciji u BiH nakon Općih izbora, ali niti jedna od tri poruke koje je visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izdvojila kao rezime rasprave se nije odnosila na "rješavanje problema marginalizacije Hrvata". Izdvojena je potreba što hitnijeg formiranja vlasti, što je suprotno uvjetovanju predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

- Druga poruka je da se u potpunosti fokusiraju na Reformsku agendu, što građani BiH, naročito mladi, očekuju da vide. To je također povezano sa evropskim putem zemlje. Naredni mjesec će biti ključan s tog aspekta. Također se mora fokusirati na reformu Izbornog zakona – poručila je Mogherini.

Da odnos ostalih zemalja članica EU-a prema potrebi izmjena izbornog zakonodavstva i Ustava BiH nije baš usklađen sa stavovima Hrvatske i HDZ-a BiH, spoznali su i predstavnici medija na brifingu koji je održan u petak u Briselu. U EU, konstatirala je jedna od predstavnica hrvatskih medija na osnovu sadržaja brifinga, "baš nekako nema sluha" za rješavanje onog što se u javnosti nerijetko naziva "hrvatskim pitanjem", dok je njen kolega dodao kako je stekao dojam da se "ovdje uopće nije razumijevao koncept konstitutivnih naroda" te da je on protivan evropskim standardima.

- U današnje vrijeme, Evropa ide drugim smjerom. Ide se prema građanskom principu i tu je upravo onaj dio problema, kada su države na različitim pozicijama, ide li se gledati na BiH kroz važeći Ustav i odredbe koje je donio Dejtonski mirovni sporazum, a to je konstitutivnost naroda, ili da se ide na put koji pravna stečevina definira, a to je da države trebaju biti uređene na moderan način, da se prije svega gleda model, ako su izbori u pitanju, jedan čovjek-jedan glas – izjavila je hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić, čime je zapravo priznala da je BiH uređena po principima HDZ-a suštinska supronost "države uređene na moderan način".

Hrvatska vizija evropskog puta BiH, pojasnila je Pejčinović Burić, jeste da se izborno zakonodavstvo izmijeni u skladu sa potrebama HDZ-a, a da se zatim kroz proces pristupanja EU "vidi kako tražiti rješenja koja će biti u skladu sa onim što članstvo u EU traži". To u praksi znači da se kao prioritet ispune želje Dragana Čovića te da se u narednim godinama kroz evropski put pokušavaju ispraviti posljedice koje bi nastale tim činom, a koji bi, neupitno je, usporio ili čak gotovo zaustavio proces pristupanja naše zemlje EU.

Uprkos uvjeravanju hrvatske ministrice da "sve više članica" razumije zabrinutost Hrvata zbog postojećeg Izbornog zakona BiH, informacije se posljednje sjednice Vijeća za vanjske poslove ukazuju da unutar EU-a ne postoji gotovo ni minimum razumijevanja prema zahtjevima hrvatskih diplomata. Koncept koji zagovara Hrvatska naročito je bio neprihvatljiv za njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa, koji u ponedjeljak u Briselu nije krio svoje protivljenje takvom uređenju BiH, a kontinuirano insistiranje Hrvatske na izmjenama izbornog zakonodavstva, zanemarujući prioritetne presude Suda za ljudska prava u Strazburu, u potpunosti je narušilo diplomatski kredibilitet susjedne nam države.

Naredna sjednica Vijeća za vanjske poslove je zakazana za 10. decembar, a na dnevnom redu bi se ponovo trebala naći situacija u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.