open-navfaktor-logo
search
Uhapšeno 50 osoba
Novi detalji o terorističkom napadu u Istanbulu: Ahlam Albashir planirala bijeg u Grčku
U okviru istrage o nedjeljnom terorističkom napadu PKK-a u ulici Istiklal u Istanbulu, u kojem je poginulo šest i ranjena 81 osoba, uhapšeno je 50 osoba, a utvrđeno je kako je teroristkinja odgovorna za napad Ahlam Albashir planirala bijeg u Grčku, javlja Anadolu Agency (AA).
15.11.2022. u 12:18
get url
text

Istraga o terorističkom napadu koji se dogodio u ulici Istiklal nastavlja se pod koordinacijom dvojice zamjenika glavnog tužioca i osam javnih tužilaca u Istanbulu.

U istrazi, u kojoj je dosad privedeno 50 osoba, među kojima i osumnjičena Ahlam Albashir, uhapšeni su i neki radnici tekstilne radionice u kojoj je osumnjičena neko vrijeme radila na kamufliranju.

U okviru istrage utvrđeno je da su osumnjičeni Ammar J. i Yasir K. na dan incidenta doveli teroristkinju Ahlam Albashir i odbjeglog osumnjičenog B. u Beyoglu i ostavili ih u blizini trga. Osumnjičeni Yasir K. i B. kasnije su se vratili u četvrt Esenler.

Teroristkinja Ahlam Albashir, nakon što je izvela napad, pozvala je Yasira K. i tražila da je "pokupi", na što joj je Yasir K. odgovorio: "Policija je posvuda, ne mogu doći." Albashir je potom taksijem došla do Esenlera.

Utvrđeno je da je osumnjičeni Ahmet J. odveo Ahlam Albashir iz Esenlera u svoju kuću u Kucukcekmeceu, te kako ju je planirao prokrijumčariti u Grčku.

Ahmet J, koji nije uspio provesti plan prebacivanja u Grčku, nije bio kod kuće u momentu kada je policija upala i tamo pronašla, a zatim i privela teroristkinju Albashir.

Navedeno je da je jedan od osumnjičenih Ammar J. odveo odbjeglog osumnjičenika B, koji je boravio u istoj kući s teroristkinjom Ahlam Albashir, u Edirne kako bi ga poslao u Bugarsku, a zatim se vratio u Istanbul.

Kriminalistička obrada nad 50 osumnjičenih se nastavlja, a među njima su i Ammar J. i njegov brat Ahmet J. koji su među posljednjim uhapšenim u dosadašnjem dijelu istrage.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.