open-navfaktor-logo
search
Uznemirujuće
Nove potresne fotografije iz Buče: Masovne grobnice, ljudi su tenkovima zgnječeni u autima
Masovne grobnice, oštećena infrastruktura, uništena vozila na ulicama i tijela stradalih civila u gradu Buči i Hostomelu, u blizini Kijeva, glavnog grada Ukrajine, prikazuju razmjere razaranja i ljudske patnje uzrokovane ratom.
04.04.2022. u 12:09
get url
text

{$galerijaFotografija}

Buča, grad s oko 28.000 stanovnika, postao je poprište intenzivnih borbi kada je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine 24. februara.

Predgrađe Kijeva bilo je sedmicama pod ruskom vojnom kontrolom i kada je 1. aprila grad vraćen pod kontrolu ukrajinske vojske, pronađeni su ostaci stotina ubijenih ukrajinskih civila.

Fotoreporter Anadolu Agency u nedjelju je napravio potresne fotografije koje prikazuju iskopanu grobnicu u kojoj je zatrpano više tijela, uništenu infrastrukturu, automobile u kojima je bilo ljudi, zgnječene tenkovima.

U gradu Hotomelu uništen je vojni aerodrom, a po gradu su vidljivi tragovi raketa koje su ispalile ruske nage.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je u nedjelju Rusiju da je počinila genocid u Ukrajini kako bi istrijebila čitav narod, dan nakon otkrića velikog broja tijela na ulicama Buče.

Ukrajinska državna tužiteljica Irina Venediktova saopćila je u nedjelju da su na području grada Buča, u okolini Kijeva pronađena tijela 410 civila. U nedjelju je rusko Ministarstvo odbrane negiralo da su njegove trupe ubijale civile dok su se povlačile iz gradova u blizini Kijeva.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je međunarodne organizacije da što prije pošalju svoje stručnjake u zemlju kako bi prikupili dokaze o ratnim zločinima koje su počinile ruske trupe.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Najmanje 1.417 civila je ubijeno u Ukrajini, a 2.038 je ranjeno, prema procjenama Ujedinjenih nacija, koje navode da je prava brojka vjerovatno mnogo veća. Prema podacima agencije UN-a za izbjeglice, više od 4,1 miliona Ukrajinaca pobjeglo je u nekoliko evropskih zemalja, a milioni su raseljeni unutar zemlje.

Buča - 4. 4. 2022.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.