open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Nove mjere u RS-u: Javni objekti, površine i javni prijevoz se moraju dezinficirati u roku od 48 sati
Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić izdao je naredbe koje se odnose na obavezno sprovođenje mjera za reagiranje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u tom bh. entitetu.
14.03.2020. u 12:09
get url
text
Alen Šeranić

Ovim naredbama se propisuju mjere u cilju prevencije širenja novog virusa korona "SARS-CoV-2 i "COVID-19" bolesti u RS-u, i sve jedinice lokalne samouprave u tom entitetu dužne su da sprovode mjere iz ovih naredbi, kao i sve zdravstvene ustanove i ustanove socijalne zaštite u RS-u.

Naloženo je sprovođenje preporučene dezinfekcije svih javnih objekata, javnih površina i sredstava javnog prevoza u roku od 48 sati nakon stupanja na snagu ovih naredbi.

Također, nalaže se dostavljanje izvještaja o realizaciji dezinfekcije svih javnih objekata, javnih površina i sredstava javnog prevoza Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS-a u roku od 72 sata nakon sprovedene dezinfekcije svih javnih objekata, javnih površina i sredstava javnog prevoza.

Nakon realizacije prethodnih aktivnosti, nalaže se da se kontinuirano obavljaju preporučene mjere Instituta za javno zdravstvo u pogledu dezinfekcije svih javnih objekata, javnih površina i sredstava javnog prevoza, i o istom izvještava Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS-a, jednom sedmično.

Pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koje obavlja poslovnu djelatnost dužno je da kontinuirano sprovodi sve preporučene mjere Instituta za javno zdravstvo u pogledu dezinfekcije vlastitih objekata, površina i sredstava prevoza.

Zabranjuju se javna okupljanja u organizaciji ili prostorijama zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne zaštite u RS-u, osim edukacija vezanih za aktuelnu situaciju po pitanju virusa korona, na kojima se moraju poštovati i preduzimati sve potrebne mjere prevencije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.