open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Nove mjere u Banjoj Luci: Preporuka da djeca ne idu u vrtiće, skraćuje se rad trgovina i kafića
Gradski štab za vanredne situacije u Banjoj Luci donio je danas nove mjere zbog pojave četiri nova slučaja zaraze virusom korona u ovom gradu.
12.03.2020. u 13:25
get url
text

Ocijenjeno je da je pogoršana epidemiološka situacija.

- Nove mjere se uvode s ciljem smanjivanja društvenih kontakata i prenošenja virusa putem socijalnih kontakata. Odlučili smo se da se od sutra preporučuje da djeca predškolskog uzrasta više ne idu u vrtiće, iako nemamo još oboljelih tog uzrasta, ali smo na njih posebno osjetljivi. Centar za predškolsko vaspitanje ima obavezu da uradi kompletan pregled stanja i da utvrdi koji broj mališana se od ponedjeljka ne bi mogao čuvati kod kuća, ako od tada potpuno ukinemo rad u javnim i privatnim vrtićima - dodao je gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić.

Procjena se to odnosi uglavnom na djecu onih ljudi koji se bave profesijama poput - ljekara, vatrogasaca, i drugi.

- Nakon toga će se odlučiti da li da se vrtići potpuno zatvore i li da se organizuje rad u minimalnom broju vrtića sa minimalnim brojem radnika - kazao je Radojičić.

Također, ograničava se radno vrijeme trgovinskih i ugostiteljskih objekata do 18 sati, a za dragstore pekare i slično do 22 sata.

- Prekida se rad igraonica, svadbenih salona, fitnes i noćnih klubova. Tržni centri neće raditi za vikend kao ni stočna pijaca. Pojačavaju se dodatne mjere higijene, pranje ulica i slično - rekao je Radojičić.

Mjere stupaju na snagu odmah, a Radojičić je ocijenio da one ipak nisu radikalne.

Kada su u pitanju novooboljeli u Banjoj Luci, podsjetio je da su svi najvjerovatnije virus dobili tokom boravka u nekoj od susjednih zemalja.

-Niti ova četiri slučaja, odnosno dva para, niti nulti klaster, nisu međusobno povezani. Imamo tri međusobno nepovezana klastera koji su van koleracija. Oni su nezavisni jedni od drugih. Ovo je očekivano i predvidivo. Oboljeli nemaju ozbiljinije zdravstvene tegobe. Evidentira se prvi krug njihovih kontakata - dodao je Radojičić.

On je istakao da pogoršanje epidemiološke situacije podrazumijeva nove mjere s ciljem prevencije i sprečavanja širenja broja oboljelih.

- To je primarni cilj. Nalazimo se u fazi preduzimanja vanrednih mjera s ciljem sprečavanja širenja zaraznih bolesti. Pozivam građane da budu disiciplinovani. Ovo je nešto što će trajati i mjere prevencije su izuzetno važne - kazao je Radojičić.

Zamolio je sugrađane da budu saosjećajni i da pomažu jedni drugima.

Iz Doma zdravlja Banja Luka su istakli da se danas ispituju svi koji su bii u kontaktu sa novozaraženima.

Pod nadozorom u Banjoj Luci je 211 osoba, 59 je u kućnoj izolaciji. U posljednja 24 sata se javilo 17 osoba sa simptomima sličnim gripi i više od 300 sa akutnom respiratornom infekcijom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.