open-navfaktor-logo
search
Među njima i "Ice"
Nove droge u BiH deset puta jače od kokaina, izazivaju smrt
Sve nove vrste sintetičkih droga imaju do deset puta jače dejstvo u odnosu na postojeće droge i kao takve veoma često imaju smrtni ishod
16.09.2019. u 10:43
get url
text

Na ilegalnom tržištu u BiH pojavile su se četiri nove droge, ali još uvijek se čeka odluka Ministarstva sigurnosti BiH da se uvrste na listu psihoaktivnih supstanci, odnosno opojnih droga.

Načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a Milosav Savković kazao je danas u Banjoj Luci da je među njima i "ice" droga  koja je prije oko sedam dana zaplijenjena u Bijeljini.

- One razaraju centralni nervni sistem, ljudski organizam i predstavljaju društvenu opasnost. Jedan od njih je "ice" droga, a ima i drugih, a nadležne institucije, među kojima Kriminalističko-tehnički centar, će ih identifikovati – istakao je Savković.

On je naglasio da takve droge na naše područje dolaze sa istočno-evropskog tržišta.

- Mi nemamo saznanja da postoje laboratorije na domaćem terenu. Sve nove vrste sintetičkih droga imaju do deset puta jače dejstvo u odnosu na postojeće droge i kao takve veoma često imaju smrtni ishod. Takve droge su proizvedene u laboratorijama i izazivaju smrtne posljedice – dodao je Savković.

On je iznio i podatak da je u toku ove godine u RS-u realizovano deset akcija pri čemu je razbijeno više kriminalnih grupa, a zaplijenjeno je oko 370 kilograma marihuane, 1,7 kilograma kokaina, 1,2 heroina, 4,5 kilograma hašiša, oko 8.000 tableta ekstazija.

Milan Latinović iz Ministarstva zdravlja RS-a je ukazao na važnost edukacije djece školskog uzrasta, a iznio je i podatak da je prošle godine u tom entitetu liječeno 540 ovisnika, među kojima najviše heroinskih zavisnika, starosti oko 35 godina.

- Naša istraživanja sa uzrastom od 15 godina pokazuju da je njih 5 do 6 odsto imalo određene kontakte sa opojnim drogama – istakao je Latinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.