open-navfaktor-logo
search
Civilna zaštita
Novčana pomoć za osobe i domaćinstva pogođene poplavama u Novom Gradu
Općinski štab civilne zaštite Novi Grad Sarajevo donio Odluku o dodjeli jednokratne novčane pomoći od 1.000 KM fizičkim licima i domaćinstvima čiji su stambeni objekti stradali u poplavama na području MZ Dobroševići, Reljevo i Zabrđe, a u kojima je proglašeno stanje prirodne nesreće.
19.11.2021. u 17:23
get url
text

Odluka je uslijedila nakon zaključka Općinskog vijeća Novi Grad donesenog na sjednici 12. novembra, da se razmotri mogućnost i potreba da se interventno djeluje, kako bi se pokrili prvi troškovi domaćinstava pogođenih poplavama. 

Spomenutom odlukom je omogućena finansijska pomoć fizičkim licima/domaćinstvima za koje Komisija za procjenu šteta Općine Novi Grad preliminarnom procjenom utvrdi da su pretrpjela štetu uslijed poplava, a u skladu sa Uredbom o jedinstvenoj metodologiji za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća. 

Štab je donio i zaključak kojim se produžuje za osam dana rok za predaju zahtjeva za prijavu štete, odnosno do 24. novembra,  Službi civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo.

Prijavni obrasci mogu se preuzeti na info pultu ili web stranici Općine Novi Grad Sarajevo.

Spremnost za učešće u dodjeli jednokratne pomoći stanovništvu pogođenom poplavama iskazala je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, dok će se ostatak štete, nakon okončanja procesa procjena, regulisati u skladu sa zakonom i mogućnostima, gdje se pored Općine očekuje učešće i Kantona Sarajevo u osiguranju dijela sredstava, saopćeno je iz općinske Pres-službe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.