open-navfaktor-logo
search
Problemi
Novca nema, molba upućena Gradskoj upravi: Upitan nastavak rada Dječijeg doma "Mostar"
Godišnje kroz Dječiji dom "Mostar", koji brine o djeci bez roditeljskog staranja, "prođe" oko 40 dječaka i djevojčica.
24.01.2020. u 10:21
get url
text

Neki nemaju roditelje, nekih su se oni nažalost odrekli, a ima i onih koji su izuzeti iz porodica ili onih čiji roditelji služe kazne dugotrajnog zatvora. O njima brine tim stručnjaka za koje se može reći i kako su i veliki entuzijasti, s obzirom na to da zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja u Mostaru još uvijek nije sistemski riješeno.

Za normalan rad Doma potrebno je, kako nam kažu, minimalno 30 radnika. Upravo toliko ih je i danas zaposleno u ovoj ustanovi, ali je problem što Grad Mostar, kao osnivač, novac iz budžeta izdvaja za njih 14, dok se preostalih 16 finansira donacijama i iz različitih projekata.

Dokad će ovaj sistem biti održiv, teško je predvidjeti, ali ukoliko Grad Mostar u bližoj budućnosti ne počne izdvajati više, upitan je nastavak rada Doma. Potvrdila je to u razgovoru za Anadolu Agency direktorica Dalida Demirović.

Direktorica je nedavno tokom javne rasprave o budžetu Mostara uložila amandman kojim su zatražena sredstva za plate i doprinose za socijalnog radnika i psihologa, koji su Domu neophodni, a koji su se dosad finansirali u sklopu projekta UNICEF-a, s kojim je koncem prošle godine istekao ugovor.

-Ministarstvo socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona propisalo je standarde za rad ustanova poput naše, u kojim je navedeno da one ne mogu raditi bez psihologa i socijalnog radnika. Moram da kažem da smo daleko od sistemskog rješenja, jer bi ono značilo 30 zaposlenika Doma na budžetu Grada, dok mi tražimo povećanje za još njih dvoje. U drugim kantonima i gradovima ovakvi problemi davno su riješeni - ističe Demirović.

Svjesna je kako veliki problem predstavlja nepostojanje Gradskog vijeća Mostara, zbog čega u ovoj ustanovi već devet godina nisu promijenjene cijene korištenja smještaja.

-Mi smo najjeftiniji dom u državi. Gradsko vijeće trebalo bi, da postoji, odrediti cijenu korištenja koja bi trebala biti u skladu sa životnim standardom i troškovima u jednoj sredini. Od 2011. godine troškovi života u Mostaru značajno su poskupili, ali se cijena smještanja kod nas nije mogla promijeniti - upozorava Demirović.

Također, plate radnicima nisu promijenjene su već deceniju. U Domu, inače, boravi blizu 40 djece, uzrasta od tri do 22 godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.