open-navfaktor-logo
search
Svi potezi Vlade FBiH
Novalić: Zvao sam premijerku Srbije, uključili smo se za nabavku vakcina, ušli smo i u proces sa Kinom
Premijer Fadil Novalić na današnjoj online sjednici zastupničkog doma Parlamenta FBiH govorio je o potezima Vlade FBiH u nabavci vakcina. Naglasio je da vakcine još nisu komercijalna roba i da je teško doći do njih.
30.03.2021. u 15:53
get url
text

- Ad hoc grupa pri Zavodu za javno zdravstvo FBiH nije ukinuta. Ona je i dalje nosilac aktivnosti za nabavku vakcina na federalnom nivou. Tražili su naše direktne kontakte sa predstavnicima ruske, kineske i indijske ambasade, kako bi se na taj načine pokušale osigurati nabavke određenih količina vakcina za građanstvo i da razmotri mogućnost zajedničke nabavke vakcina sa AstraZeneca i Serum Instituta u Indiji po prijedlogu Republike Srbije, s obzirom na to da već imaju potpisan bilateralni sporazum sa Indijom. Odmah sam zvao premijerku Srbije i uključili smo se. Moram vas obavijestiti da je ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević već to bila uradila prije mene za 350 hiljada doza, a ja sam ih povećao na 500 hiljada vakcina. I uključili smo se u grupu Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegvina, Srbija - rekao je Novalić. 

Rekao je da su Ruskoj Federaciji poslali sve konektivne papire. 

- Bili smo kod ruskog ambasadora koji je poslao diplomatsku notu Fondu u Ruskoj Federaciji, koji je odgovorio da ne vidi ni Medimpex ni KrajinaGroup, a mi smo obje odabrali na prijavljenom tenderu za vakcine. Njima su proslijeđeni papiri, to odobrava neko vladino tijelo. Zamolili smo Zorana Tegeltiju, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, da i on pošalje autorizaciju, oni ne vide gore BiH - govori Novalić. 

Osvrnuo se i na Pfizer. 

- Što se tiče Pfizera, mi smo kontaktirali Ambasadu SAD-a, ona nam je dala USAID, kontaktirali sa Washingtonom, Pfizer veoma rado razgovara, ali nikako ne možete doći do toga da vam kaže količinu i vrijeme dobave. Kina ima šest procedura za dobijanje vakcina, poslali smo aplikaciju, ušli smo u proces, oni također vide državu, ali ušli smo u proces, prihvatili su. Mi smo također zamolili Zorana Tegeltiju da i on svojim pismom namjere ojača našu poziciju. Odlučili s kantonima poslati Pfizeru za 500 hiljada vakcina, koje se sada teško dobijaju, ali kasnije će se dobaviti. Poslali smo 16 pisama namjere za prometnike, ali vakcine su geopolitika i to još nije komercijalna roba. Oni će doći u trećem-četvrtom koraku. Radim 24 sata dnevno, dok roba ne postane komercijalna, veleprometnici ne igraju - rekao je Novalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.