open-navfaktor-logo
search
Raspodjela novca
Novalić u Općini Teočak: Osigurati otvaranje novih radnih mjesta
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić boravio je danas u posjeti Općini Teočak gdje se upoznao s problemima u toj lokalnoj zajednici, a među njima je najveći problem odlaska građana zbog nedostatka radnih mjesta.
04.03.2021. u 14:30
get url
text

Napomenuo je da su problemi u rubnim općinama slični i uglavnom se tiču ekonomskih pitanja iako su one prilično sustigle razvoj kada je u pitanju infrastruktura - putevi, bolnice, škole i komunikacije, ali građani ipak napuštaju te općine.

Novalić kaže da građani, posebno mladi, odlaze ili prema zemljama zapadne Evrope ili su u pitanju unutarnje migracije prema velikim gradovima u Bosni i Hercegovini poput Tuzle i Sarajeva, a najveći razlog je nemogućnost pronalaska posla.

- Definirali smo šta su to osnovni problemi i ove općine, a to su industrijske zone, potrebna podrška otvaranju novih radnih mjesta - dodao je Novalić i najavio da će Federacija BiH kroz transfere nižim nivoima vlasti, kao i kroz podršku ekonomskim mjerama voditi računa da se radna mjesta kreiraju u manjim sredinama poput Teočaka kako bi postale atraktivnije za ostanak naročito mladih.

Pojasnio je da će se kroz raspodjelu novca nižim nivoima vlasti i kroz buduće raspodjele javnih prihoda voditi računa da se novac usmjeri i prema manjim, za sada neodrživim sredinama jer je depopulacija velika i dovodi u pitanje opstojnost tih općina.

Načelnik Općine Teočak Tajib Muminović također je kazao da je potrebno tu općinu pomoći kako bi se zadržalo stanovništvo i kako bi postale sredine koje mogu biti atraktivne za zapošljavanje.

- Imamo obećanje da će Vlada Federacije osigurati izdvajanja za manje sredine i posebno za one projekte koji osiguravaju zapošljavanje - podvukao je Muminović.

Kako je napomenuo, određene projekte su završili, a neki su još u fazi realizacije, ali obećanje Vlade FBiH najviše raduje te je izrazio nadu da će ova posjeta dati svoje rezultate. Razgovarano je i o drugim problemima jer manje općine imaju probleme u vezi s katastarskim knjigama koje su ostale u općinama RS-a, poput Zvornika i Ugljevika.

Rješenje tog pitanja pokrenuto je u Federalnom ministarstvu pravde FBiH te u Vladi RS-a jer i u tom bh. entitetu imaju slične probleme za neke svoje općine koje imaju knjige u Federaciji BiH, te se krenulo u rješenje tog pitanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.