open-navfaktor-logo
search
Članovi Vlade na gradilištu
Novalić u Mostaru: Danas je počela izgradnja bazena, obećano - ispunjeno
Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine predvođena predsjednikom Fadilom Novalićem posjetila je danas mjesto na kojem će se uskoro graditi olimpijski bazen u Mostaru.
25.08.2022. u 14:15
get url
text

Domaćini Novaliću i ministrima bili su mostarski gradonačelnik Mario Kordić, predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić i predsjednik Sportskog saveza Mostara Senad Kevelj.

Radovi na demoliciji na mjestu budućeg bazena već su započeli.

- Ovaj lokalitet predviđen je u Prostornom planu Mostara za gradnju olimpijskog bazena. Opredijelili smo se za ovu lokaciju zbog saobraćajne povezanosti, mikroklime, blizine kolektora, ali i činjenice da je prostor u vlasništvu grada. Tu su nekad bili vojni objekti. Neki se ruše, neki imaju drugu namjenu posljednjih godina, tu su ustanove, škole, a za njihove buduće smještaje pronašli smo nove lokacije. Pripreme za početak gradnje, kao što vidite, već su u toku. Hvala Vladi Federacije BiH, očekujem da će nas pratiti i da ćemo zajedno rješavati eventualne probleme. Veselim se ovom projektu i još jednom čestitam Lani Pudar, jer bismo bez njenog uspjeha vjerovatno o ovome i dalje samo pričali - izjavio je gradonačelnik Kordić.

Osam je objekata koji su u blizini lokacije, a koji će se u budućnosti morati ukloniti.

- Na tome već radimo. Vidjeli ste idejno rješenje. Razgovarali smo sa arhitektima, pritisak je bio na nama, ali smo na kraju dobili dobro idejno rješenje. Naša ideja je da se brzo gradi bazen - dodao je Kordić.

Zadovoljstvo zbog skorog početka gradnje bazena nije krio ni federalni premijer Novalić.

- Osigurali smo novac za bazen. Dakle, u startu je riješen najveći problem. Danas smo došli uvjeriti se kakve su čestice, postoje li objekti koji smetaju, te smo se uvjerili da je ovo javni prostor. Tu su i zgrade koje su u ruševnom stanju. Projekat je u fazi izrade, a naredni korak je potpis ugovora Vlade FBiH i Grada Mostara. Želimo održati ovu energiju i u što kraćem roku projekat dovesti do kraja - naglasio je Novalić.

I federalni premijer je još jednom čestitao na uspjesima najboljoj bosanskohercegovačkoj plivačici, koja je na nedavnom Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila zlato na 200 metara delfin i bronzu na 100 metara delfin.

- Lana Pudar mora imati idealne uvjete za dalji rad. Ovdje su mladi ljudi skloni uspjesima u sportu. I prije Lane imali smo Aminu Kajtaz, a ako se bazen uskoro izgradi ko zna dokle će dobaciti budući plivači iz Mostara. Možda će ovdje jednog dana biti i vaterpolo klub, možda ćemo imati i olimpijske pobjednike - kazao je Novalić.

Dodao je kako je Vlada FBiH spremna izdvojiti dodatna sredstva ukoliko zasad predviđenih osam miliona konvertibilnih maraka ne bude dovoljno za završetak projekta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.