Izjavio premijer

Novalić: U Evropi je sad recesija, mi je nismo osjetili zahvaljujući gradnji autoputeva

Objavljeno: 25.10.2019. u 14:39 Autor: B. T.

Naš bruto društveni proizvod gotovo ostao isti zahvaljujući tome što imamo infrastrukturu, energetske projekte koje gradimo. To nas zadržava u zoni višeg rasta BDP-a, kazao federalni premijer

FOTO: Ines Lučić

Obraćajući se medijima na skupu o tunelu Prenj, federalni premijer Fadil Novalić danas je podcrtao koliko je građevinski sektor važan za ekonomiju jedne zemlje.

- Mi sad imamo u Evropi recesiju, Njemačka je na 0,4, međutim, mi zahvaljujući gradnji autoputeva nismo osjetili tu recesiju, naš bruto društveni proizvod je ostao gotovo isti, zahvaljujući tome što imamo infrastrukturu, energetske projekte koje gradimo. To nas zadržava u zoni višeg rasta BDP-a – kazao je Novalić.

Podcrtao je i koliko gradnja za sobom povlači i druge sektore te da je "92 posto roba na autoputu naše".

- Od kamena, bitumena, željeza, cementa… To veoma puno povlači i Željezaru Zenica, dvije cementare… Poznato je da jedno radno mjesto generiše još 2,3 izvan izgradnje autoputa – kazao je federalni premijer.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije