open-navfaktor-logo
search
Premijer FBiH
Novalić traži reakciju Tužilaštva KS: I mene su uznemirile fotografije štićenika iz Pazarića
Ne ulazeći u eventualni politički motiv onih koji su te fotografije danas obznanili, odlučio sam, prije svega kao čovjek, a potom i kao premijer, zatražiti pomoć Tužilaštva, rekao je Novalić.
20.11.2019. u 18:55
get url
text
Fadil Novalić

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, danas se pismeno obratio glavnoj tužiteljici Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Sabini Sarajliji zatraživši od nje da hitno postupi u skladu sa svojim nadležnostima, te da Tužilaštvo ispita činjenice koje se odnose na sveukupna dešavanja u JU Zavod za zabrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

- Kao i sve građane i mene su uznemirile fotografije štićenika iz Pazarića danas objavljene u javnosti. Ne ulazeći u eventualni politički motiv onih koji su te fotografije danas obznanili, odlučio sam, prije svega kao čovjek, a potom i kao premijer, odlučio sam zatražiti pomoć Tužilaštva - poručio je Novalić.

U pismu tužiteljici se, također, navodi da "postoje indicije i o mogućem postojanju koruptivnih i krivičnih djela, počinjenih od strane službenih i/ili odgovornih osoba kroz različite oblike i vidove zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja vršenjem službene dužnosti, ali ne u interesu i za potrebe službe koju vrše već u drugom cilju ili interesu".

- Obraćam vam se u vezi s oprečnim zvaničnim informacijama kojima raspolaže Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u odnosu na informacije koje se pojavljuju u medijama u pogledu poštivanja prava korisnika, uslova smještaja, tretmana i liječenja korisnika i svih ostalih činjenica i okolnosti u vezi sa njihovim boravkom u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić - napisao je, između ostalog, premijer glavnoj tužiteljici.

Od federalnih ministara rada i socijalne politike, zdravstva, pravde i obrazovanja i nauke premijer je zatražio informaciju o stvarnom i činjeničnom stanju u Zavodu Pazarić. Ova informacija bi trebala biti razmatrana na sjednici koja je zakazana u petak, 22. novembra 2019. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.