Ovo je zaključak s današnjeg sastanka Fadila Novalića, premijera Federacije Bosne i Hercegovine, sa premijerom Tuzlanskog kantona Kadrijom Hodžićem, predstavnicima gradova Srebrenik i Gradačac, te privrednicima s područja Tuzlanskog kantona.

Kako je saopćeno nakon sastanka, kantonalna vlada i gradske uprave preuzele su obavezu da pristupe izradi integralne saobraćajne studije na osnovu koje će biti izrađena strategija razvoja cestovne mreže Tuzlanskog kantona.

Na ovaj način će kantonalni i lokalni predstavnici posebno akcentirati optimalne trase autoputa koje će servisirati potrebe svih lokalnih zajednica s područja ovog kantona.

- Vlada Federacije je opredjeljenja da se ovaj projekt realizira i u budžetu za ovu godinu su planirana sredstva za njegovu provedbu - istakao je premijer Novalić.

U saopćenju je navedeno da je premijer TK Kadrija Hodžić kazao kako je Novalić bio vrlo agilan da se gradi ova autocesta i da "ove priče ne bi ni bilo da on nije bio iskren inicijator".

Kadrija Hodžić i predstavnici privrednika

- Raduje me što svi dijelimo isti stav, bez obzira na politička opredjeljenja, a to je izuzetan značaj ovog projekta za Tuzlanski kanton - rekao je premijer Hodžić.

Sastanku u Sarajevu su prisustvovali zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Nedžad Branković i direktor JP Autoceste FBiH Elmedin Voloder, te resorni ministri u Vladi Tuzlanskog kantona.