open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Sarajevu
Novalić s američkom zvaničnicom: Vlada FBiH ne kasni ni dana u ispunjavanju finansijskih obaveza
Novalić je gošću upoznao o rastu ekonomskih parametara u Federaciji BiH, što znači da su reforme dale rezultate
13.11.2018. u 17:25
get url
text

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je danas s v.d. direktorice Ureda za južnu i centralnu Evropu u State Departmentu Susan Falatko.

Novalić je gošću upoznao o rastu ekonomskih parametara u Federaciji BiH, što znači da su reforme dale rezultate. Pri tome je napomenuo da Vlada FBiH niti dana ne kasni u ispunjavanju svojih finansijskih obveza.

Kao najvažnije reformske aktivnosti Federalne vlade, premijer je označio poboljšanje položaja mladih, rast zaposlenosti i borbu protiv korupcije.

Govoreći o aktivnostima Vlade FBiH u predstojećem razdoblju, premijer Novalić je kazao da će se uskoro, možda već i slijedeće sedmice, na sjednici naći Budžet FBiH za 2019. godinu.

Jedna od tema razogovora odnosila se i na ekologiju, kao iznimno bitnu oblast u programskim opredjeljenjima Federalne vlade. Premijer je, tim povodom, govorio o toplovodu Kakanj - Sarajevo, čijom će izgradnjom i korištenjem glavni grad BiH znatno riješiti problem zagađenja zraka.

Direktorica Falatko je naglasila kako Sjedinjene Američke Države ostaju snažno posvećene Bosni i Hercegovini, njezinom teritorijalnom integritetu, suverenitetu i euroatlantskom putu.

Dodala je da Sjedinjene Američke Države smatraju kako u središtu aktivnosti novih vlasti u BiH treba biti realizacija sveobuhvatnih reformi bitnih za stabilnu budućnost Bosne i Hercegovine.

Današnjem susretu, održanom u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, nazočila je i zamjenica šefa misije Ambasade SAD u BiH Ellen Germain, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.