open-navfaktor-logo
search
Premijer FBiH
Novalić: Raste nam izvoz, redovno isplaćujemo penzije, naknade za borce, invalidnine...
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, u oproštajnu posjetu šefa Ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Emanuela Salinasa.  
21.06.2021. u 14:37
get url
text
get url
text

Prilikom susreta, federalni premijer upoznao je gosta s glavnim makroekonomskim pokazateljima u FBiH, a koji su bolji nego u 2019. godini..

Salinasa je, također, informisao o uspostavljenom stepenu likvidnosti budžeta, što je Federaciji BiH omogućilo da sve svoje obaveze redovno izmiruje prema svim kosisnicima budžeta i građanima. Uprkos svim teškoćama izazvanih pandemijom, redovno se isplaćuju penzije, naknade za boračku populaciju i civilne invalidnine, kao i socijalna davanja, a uz sve to uložena su i direktna interventna sredstva u privredu.

- Raste nam i izvoz. Prema posljednjim podacima, u Federaciji BiH je, između ostalog, došlo do porasta izvoza, što je dovelo do pokrivenosti uvoza izvozom od 66 posto - kazao je Novalić.

Ovom prilikom naglasio je i važnost projekata koje podržava Svjetska banka u našoj zemlji.

- Uz postojeće projekte koje već provodimo, istakao bih dvije ključne tranzicije koje nam puno znače. Jedna se odnosi na energetski sektor, uključujući obnovljive izvore energije, a druga na što veću zaštitu okoliša rješavanjem problema zbrinjavanja krutog otpada - naglasio je federalni premijer.

Emanuel Salinas je kazao da njegov nasljednik na poziciji šefa Ureda Svjetske banke u BiH ima veliko iskustvo stečeno na dužnostima u tranzicijskim zemljama, što će dodatno koristiti u dizajnu i provođenju specifičnih projekata u BiH.

Premijer Novalić zahvalio je gostu na svemu što su on lično i Svjetska banka učinili na dobrobit naše zemlje, a posebno Federacije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.