VEZANI TEKST - Zastupnici u FBiH "traže i nalažu", pljušte mjere za COVID-19, samo se niko nije sjetio da sebi smanje primanja

- Svjedoci smo da se epidemiološka situacija usložnjava, u ovom trenutku u fokusu je nabavka vakcina. Vakcine su geopolitičko pitanje i time se bave države, predsjednici država. Moram spomenuti da smo mi prisustvovali sastanku u Predsjedništvu BiH 25. februara, gdje je bio prisutan i predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Tada nam je rečeno da se ne zna kada će dostava vakcina preko COVAX mehanizma i da se počnemo sami snalaziti - govori Novalić i dodaje:

- RS je ranije počeo raditi na nabavkama vakcina, ali to je u skladu s njihovim ponašanjem. Sve što država radi, oni rade paralelno. Prebacuju nam da je RS ranije reagirao, mi da smo glumili državu, nabavili bismo vakcine još u decembru. Od 25.2. kantoni su pozvani da pokušaju nabaviti vakcine. U roku od 20 dana nakon sastanka Vlada FBiH je preko Zavoda za javno zdravstvo FBiH otpočela i danas očekujemo potpis s ruske strane nabavku vakcina Sputnik V od 500.000 doza, koje koštaju 14,31 eura po dozi. Ruski carinici će direktno doletjeti s vakcinama na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Prva isporuka se očekuje naredne sedmice.

VEZANI TEKST - Sedmodnevni prosjek: Kanton Sarajevo ubjedljivo prednjači po broju zaraženih, USK na začelju liste

Osvrnuo se na zahtjeve zastupnika za uvođenje lockdowna.

- Lockdown koji je uveden prošle godine ostavio je dramatično negativne posljedice na ekonomiju, ali je smanjen broj oboljelih od koronavirusa. Prema statistikama, u vrijeme zatvaranja je povećan broj nasilja, a i zatvaranje, odnosno lockdown, podrazumijeva zabranu kretanja što je u suprotnosti sa Ustavom - rekao je Novalić. 

Dodaje kako lockdown nije rješenje jer nije ista incidenca oboljelih u svim kantonima.