open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Bijeljini
Novalić: Ponovo se vratiti socioekonomskim temama kao najvažnijim u BiH
Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić smatra da je dvodnevni sastanak u Bijeljini, na kojem je razgovarano o srednjoročnim socioekonomskim reformama, najvažniji skup za BiH u posljednje tri-četiri godine, od momenta kada je usvojena Reformska agenda.
13.02.2020. u 13:08
get url
text

Kazao je  da očekuje da će pomoći da se društvo ponovo vrati ka socioekonomskim temama kao glavnim temama društva.

Naglasio je da je bilo riječi o reformama u svjetlu nove metodologije EU.

- Ta metodologija u centar zbivanja stavlja socioekonomske reforme, te mislim da smo time dobili svi koji imamo takva gledišta koji tim reformama i dajemo pravo - rekao je Novalić u izjavi novinarima.

Podsjetio je da su među učesnicima ovog skupa u Bijeljini bili ambasadori Njemačke, SAD, Velike Britanije, te predstavnici Delegacije EU, vlada RS, FBiH i Vijeća ministara, te da se razgovaralo o ciljevima, mjerama i aktivnostima, te o mjerljivim rezultatima tih ciljeva.

- To je dobro za naše društvo jer se konačno ušlo u format kreiranja socioekonomskih pitanja, sprovođenja i mjerenja rezultata - rekao je Novalić.

Mišljenja je da je sada vrijeme da se mijenja paradigma u socioekonomskom pogledu, što je ovaj skup i trebalo da definira.

- Konačno u fokus možemo dovesti budućnost, a ne prošlost i u tom smislu svi su iznosili svoje prijedloge o četiri definirana cilja, a sve s ciljem puta ka Evropskoj uniji - smatra Novalić.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Sattler je dodao da je planirano da se usvojeni zaključci ovog skupa pretoče u konkretniju realizaciju akcionih planova.

- Dali smo rok do maja, kada je planiran Samit EU i zemalja zapadnog Balkana u Zagrebu - dodao je Sattler.

Ukazao je na potrebu da se pokrenu egzistencijalna pitanjima koja su i te kako važna građanima BiH, te pitanja poboljšanja investicija.

Na ovom skupu je razgovarano i o preduzećima u državnom vlasništvu i njihovoj depolitizaciji.

Kao ključni objekat u sferi povezivanja naveo je izgradnju Koridora Vc, dodajući da je zaokružena finansijska konstrukcija za njegovu izgradnju, ali da se kasni s konkretnijom i bržom realizacijom aktivnosti.

- Treba raditi na ubrzavanju ovog posla, svih aktivnosti i entitetskih vlada i preduzeća za autoputeve i ići s praksom objavljivanja većih lotova - rekao je Sattler.

Na sastanku u Bijeljini učestvovali su predstavnici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, entitetskih vlada i Evropske unije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.