Kavalec je u razgovoru za Fenu kazala da je na poziv premijera Federacije BiH Fadila Novalića održan sastanak na kojem je premijer iskazao interesovanje za to šta bi se trebalo u što kraćem roku rješavati kada je riječ o porodicama koje imaju članove s teškoćama u razvoju.

- Iznijela sam premijeru par prijedloga. Jedan koji je vrlo aktuelan, gdje smo došli na pola puta, a mislim da bi bio vrlo značajan i za Federaciju i za krajnje korisnike, jeste nacrt zakon o statusu roditelja/njegovatelja. Dakle, radi se o roditeljima koji imaju dijete ili osobu s teškoćama u razvoju - pojasnila je Kavalec.

Podsjetila je da nacrt ovog zakona usvojen, te da je ovo aktuelna tema još od februara prošle godine. Napomenula je da su predlagači parlamentarci i da je nacrt usvojen i u Zastupničkom domu i u Domu naroda Parlamenta FBiH.

- Ono što je sad aktuelno po pitanju roditelja/njegovatelja jeste da je to trebalo biti u okviru postojećeg zakona o socijalnoj zaštiti. S obzirom na to da je aktuelno paralelno donošenje zakona ili izmjena zakona o zaštiti porodice, Radna grupa se dogovorila da se status roditelja/njegovatelja nađe u tom zakonu, zakonu o zaštiti porodice. Razgovarali smo poprilično dugo o ovom zakonu premijer Fadil Novalić i ja i potpuna podrška stoji od premijera na način da ubrzamo proces - istaknula je Kavalec.

Vrijeme je da FBiH ima ovaj zakon

Napomenula je da je održana javna rasprava, te da je završeno sve što je zakonski trebalo ispuniti nakon usvajanja nacrta zakona.

- Sad trebamo da imamo jednu finalnu verziju postojećeg zakona koji se tiče statusa roditelja/negovatelja, koja bi trebala da ide na usvajanje. Tu je rekla bih, bez razmišljanja, premijer Novalić iskazao podršku na način da se želi možda i direktno uključiti u ovu priču, da to ubrzamo - navela je Kavalec.

Dodala je kako misli da je vrijeme da Federacija BiH ima ovakav zakon, napomenuvši da ga susjedna Hrvatska ima već 13 godina. Kaže da je u Republici Srpskoj već na snazi ovaj zakon i implementira se. Usvojen je prije pola godine i već se radi na njegovoj doradi.               

Kavalec je rekla i to da su se na sastanku s premijerom Novalićem oboje složili da je neophodno pozvati resorno federalno ministarstvo rada i sve saradnike koji su uključeni u ovu problematiku, kako bi na zajedničkom sastanku napravili konkretne korake koji će ubrzati proces, ne samo usvajanja zakona o statusu roditelja/njegovatelja, nego i druge stvari o kojima su razgovarali.

To je, navela je ona, zakon koji će tretirati ustanove zatvorenog tipa, ustanove socijalne zaštite koje pripadaju Federaciji BiH, kao što su Pazarić i svih ostalih pet institucija u koje se smještaju osobe sa nekom od poteškoća.

- Premijer je iskazao i tu zainteresiranost i dao potpunu podršku da se takav zakon vrlo brzo nađe u parlamentu na usvajanju. Mislim da bi tu pokazali da ipak razmišljamo o socijalno osjetljivoj populaciji. Također, razgovarali smo i o tome da definitivno sistem mora prepoznati i podržati porodice koje imaju člana s teškoćama u razvoju, na način da se ne tretiraju kao socijalnu slučajevi, da se porodice koje imaju dijete ili osobu s teškoćama u razvoju ne razlikuju u smisli svojih potreba u odnosu na tipične porodice - istaknula je Kavalec.

Suštinski akcenat na porodicama

Dodala je da svaka porodica želi da bude funkcionalna, da bude od koristi za društvo, "a ne da se nalazimo u onom redu koji se zove porodica u stanju socijalne potrebe".

Kavalec kaže da je i prije bilo pokušaja da se status roditelja/njegovatelja nađe u nekom od postojećih zakona.

Govoreći o suštini predloženih zakonskih rješenja, pojasnila je da će vrlo jasno zakon precizirati ko može biti roditelj/njegovatelj, koji su to kriteriji koje, na žalost, dijete ili osoba koja ima neku teškoću mora zadovoljiti da bi roditelj mogao ostvariti taj status.

Napomenuvši da je i ona roditelj djeteta s teškoćama u razvoju, kazala je da je suštinski akcenat dat na porodicama, odnosno na djeci i osobama koje su 24 sata vezani za nekoga, a taj neko su obično majke koje moraju napustiti svoje radno mjesto, koje ne mogu ostvariti pravo na rad. Dakle, dodaje ona, pričamo o kršenju osnovnog ljudskog prava samo zato što imaju nekoga o kome moraju brinuti 24 sata. Akcenat je prvenstneno na toj populaciji.

Kaže da je popriličan broj porodica u Federaciji koje imaju dijete ili osobu u takvom zdravstvenom stanju.

- Pričamo o nekim milionima koji bi bili potrebni da bismo pokrili sve porodice koje bi zadovoljavale te kriterije. Onda smo došli do zaključka da bi se najvjerovatnije uvrstilo da to bude do 30 godina starosti dijete ili osoba sa teškoćama u razvoju, koja podliježe tim kriterijima koji će biti jasno definirani - navela je Kavalec.       

Kaže kako zna da je to daleko od idealnog, da to neće možda mnoge zadovoljiti i da će možda biti dodatno demoralisani, ali misli da je važno da "imamo temelj, da imamo zakon, a onda ćemo sasvim  sigurno raditi na izmjenam i dopunama kao što to sada radi RS, kako bismo nastojali zadovoljiti sve porodice koje podliježu ovim kriterijima".

- Plata koju će moći ostvariti roditelj/njegovatalje je minimalna plata u Federaciji. Daleko je to od idealnog, da će roditelji biti finansijski sigurni, ali sasvim sigurno da i nije tako loše u odnosu na ono da smo bili na nuli. Ovim ne rješavamo samo problem porodice, krajnjeg korisnika. Ovim rješavamo i to da ćemo 'skinuti' mnoge ljude sa biroa, olakšavamo Federaciji, olakšavamo društvu, da nećemo imati ogroman broj porodica koje će biti u stanju socijalne potrebe - smatra Kavalec.

Inovativan model u Kantonu Sarajevo

Samim tim, ističe ona, dat će "vjetar u leđa" onim majkama koje su 24 sata uz svoje dijete. Ovim ćemo, dodala je, pokrenuti i priču dnevnih centara i servisnih cenata, koja je vrlo važna.

- Od 2014. godine, uz podršku USAID-a, otvorili smo inovativan model u Kantonu Sarajevo - servisni centar za podršku porodicama koje imaju člana s teškoćama u razvoju, neovisno o stepenu invaliditeta, uzrastu i dijagnozi. To su neke usluge socijalnog karaktera koje su besplatne za krajneg korisnika. Cilj nam je očuvati porodicu, jer smatramo da je porodica temelj društva i da je vrlo važno očuvati porodicu - istaknula je Kavalec.

Podsjetila je da je 2014. godine to bio pilot projekat i da su krenuli sa 60 korisnika. Danas, nakon šest godina, u Kantonu Sarajevo imaju dva servisna centra, gdje imaju 707 porodica u svojoj bazi, koje su se učlanile u servisni centar da koriste usluge onda kad su im potrebne.

Dodaje da su proširili te modele na Federaciju BiH i imaju ukupno četiri servisna centra u FBiH – dva u Sarajevu i po jedna u Zenici i Zavidovićima. U Republici Srpskoj imaju po jedan servisni centar u Banja Luci, Foči i Trebinju.

- Cilj je proširiti modele servisnih centara koji su se pokazali neophodnim. Trenutno servis centar „Dajte nam šansu“ pruža više od 10 usluga koje su besplatne. Osluškujemo potrebe porodica i na taj način pokušavamo otvarati nove usluge. Servisni centar broji 25 ljudi koji su uposleni, stručnjaka koji rade maltene 24 sata za ove porodice. Nismo mi izmislili model, smo smo ga prekopirali iz zemalja koje ga imaju godinama – navela je Kavalec na kraju razgovora za Fenu.