open-navfaktor-logo
search
Dan policije u FBiH
Novalić: Ovo nije demonstracija sile, već poruka sigurnosti
Policijska medalja za hrabrost posthumno je dodijeljena Mahiru Begiću, ubijenom pripadniku FUP-a, a zlatna policijska značka je dodijeljena Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH
01.07.2019. u 14:33
get url
text
Dan policije FBiH

U Centru za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko" održana je svečana ceremonija povodom obilježavanja 1. jula, Dana policije u Federaciji BiH. Ceremonija je otpočela postrojavanjem policijskih ešalona i predajom raporta federalnom ministru unutrašnjih poslova Aljoši Čampari.

Zatim su uslijedile taktičko-pokazne vježbe, gdje su prisutnima prezentovane vještine pripadnika Specijalnih policijskih snaga, vrhunska spremnost, obučenost, opremljenost i odlučnost, kao i sposobnost da se u svakom momentu stave na raspolaganje građanima Bosne i Hercegovine, radi zaštite njihove sigurnosti. 

Nakon što je minutom šutnje odata počast svim stradalim policajcima, prisutnima su se obratili zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i premijer Vlade FBiH Fadil Novalić. 

- Zahvaljujem se svima koji su svojim nesebičnim zalaganjem, predanošću i unapređenjem rada doveli do toga da Federalna uprava policije bude nezaobilazan faktor u kreiranju sigurnosne politike i uspješne borbe protiv kriminala, a sve s ciljem postizanja sigurnosti i povjerenja naših građana - istako je zamjenik direktora Ensad Korman.

Ministar Čampara ističući da se ne smije dozvoliti disbalans u odnosu policijskih snaga na nivou entiteta u Bosni i Hercegovini, kazao je:

- Trebamo po principu reciprociteta poduzeti sve mjere i aktivnosti koje će održati balans policijskih snaga. Da bi policija obavljala svoju ulogu u društvu profesionalno, potrebna je i podrška u opremanju i obučavanju, stvaranju boljih uvjeta za rad i generalnom povećanju kapaciteta – riječi su Čampare.

{$galerijaFotografija}

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da "današnji defile policijskih snaga ne predstavalja demonstraciju sile, nego poruku da naši građani zaista mogu računati na policajce koji će bez ikakvih predrasuda i kompromisa štititi i provoditi zakone iz svoje nadležnosti".

- Stoga, Vlada FBiH učinit će sve, u skladu sa svojim mogućnostima, da profesionalna i efikasna policija i dalje ostane svijetla tačka Federacije Bosne i Hercegovine, kao što je to bio slučaj do sada - istaknuo je Novalić. 

Nakon prigodnih obraćanja, ministar Čampara i Korman uručili su nagrade i priznanja uposlenicima koji su u proteklom periodu postigli najbolje rezultate u radu. 

Na svečanosti su dodijeljene i sljedeće nagrade: Policijska medalja za hrabrost posthumno je dodijeljena Mahiru Begiću, ubijenom pripadniku FUP-a, a zlatna policijska značka je dodijeljena Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Zahvalnice za izuzetnu podršku, saradnju i doprinos dodijeljene su: Abdulahu Skaki, gradonačelniku Sarajeva, Semiru Efendiću, načelniku Općine Novi Grad, Muhamedu Hasanoviću, komadantu SPJ MUP-a Kantona Sarajevo. 

Kolektivna priznanja dodijeljena su: Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Gradskoj upravi Grada Sarajevo, Općini Novi Grad Sarajevo, TV Hayat, Federalnoj i Kantonalnoj upravi civilne zaštite. 

U sklopu obilježavanje Dana policije u Federaciji Bosne i Hercegovine pripadnici Federalne uprave policije učestvovali su u sportskim takmičenjima u raznim disciplinama: mali fudbal, streljaštvo i šah, a najboljoj ekipi i pojedincima su tom prigodom uručene nagrade.

Svečanom obilježavanju Dana policije, prisustvovali su: Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda PSBiH, Denis Zvizdić, predsjedavajući VMBiH, potpredsjednici FBiH i ostali predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. Zatim, predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada, porodice poginulih pripadnika MUP-a i mnogobrojni građani.

Obilježavanje dana policije Federacije BiH 1.7.2019.
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.