open-navfaktor-logo
search
Premijer FBiH
Novalić o posjeti Turskoj, razornom zemljotresu, prijeti li Federaciji lockdown
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić upravo se vratio iz višednevne posjete Republici Turskoj, gdje se sastao i sa nekoliko privrednika ove zemlje.
02.11.2020. u 12:10
get url
text

Za Faktor je govorio o rezultatima posjete, osvrnuo se na razorni zemljotres koji je pogodio prijateljsku nam zemlju. Govorio je i koliko je realno da se u Federaciji zbog pogoršane epidemiološke situacije ponovo uvedu rigorozne mjere.

Upravo ste se vratili iz Republike Turske gdje ste se u okviru poslovne posjete sastali i sa mnogobrojnim turskim privrednicima. Možete li nam kazati da li će građani Federacije imati koristi od Vaše posjete Turskoj?

- Ova posjeta će zapravo biti model po kojem će vlada Federacije komunicirati sa svima onima koji su spremni investirati i pomoći našoj privredi. Održan je veliki broj sastanaka na kojima smo razgovarali o konkretnoj saradnji i ulaganjima turskih kompanija. Korist od ovakve saradnje imat će građani i privreda Federacije BiH. Vidite u kojoj situaciji se nalazi privreda u cijelom svijetu. Ne trebam posebno naglašavati šta u ovom trenutku znači strano ulaganje, pokretanje novih poslova i otvaranje novih radnih mjesta. I sada i u narednim mjesecima. U svakom slučaju svi naši sagovornici su izrazili veliko interesovanje, a dogovorene su i veoma skore uzvratne posjete.

Tokom Vaše posjete Tursku je zadesio katastrofalan zemljotres, kakve nosite utiske?

- Koristim ovu priliku da izrazim svoje suosjećanje s narodom Turske čiji je dio pogođen razornim zemljotresom. Naravno da smo odmah vidjeli tu vijest i snimci su bili užasni. Mi smo u to vrijeme boravili u Ankari i tamo se zemljotres nije osjetio. Ali smo isto tako vidjeli da je odmah mobilisana cijela država radi pomoći nastradalom stanovništvu.

Svjedoci smo da mnoge zemlje zbog pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom uvode rigorozne mjere, zatvaraju ustanove, da li se o tome razmišlja u Vladi Federacije BiH?

- Vlada Federacije Bosne i Hercegovine od početka pandemije izazvane koronavirusom prati isključivo stavove, preporuke i naredbe struke. Naš, odnosno, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva svoj posao radi odgovorno, i šta god je dosad predlagano, Vlada Federacije BiH je prihvatala. Naglašavam da u našem Kriznom štabu sjede vrsni stručnjaci iz svojih oblasti. Naravno, novo zatvaranje imalo bi posljedice na privredu. Ipak, svjedoci smo da vlade u regionu u posljednje vrijeme uvode restriktivnije mjere u odnosu na mjere koje imamo kod nas. U svakom slučaju, struka je ta koja treba preporučiti kakve mjere trebaju biti na snazi, a na Vladi FBiH je da u skladu sa zakonima pruži svu moguću podršku shodno određenim mjerama. Molim građane da poštuju i trenutno važeće mjere.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.