open-navfaktor-logo
search
Odgovorio na primjedbe
Novalić o "korona zakonu": Ovo je "podnošljiv oblik života" kako bi se dobilo vrijeme za druge mjere
Nakon rasprave o "korona zakonu" na vanrednoj sjednici Doma naroda Parlameta FBiH, na kojoj je predviđeno glasanje delegata o Prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, nastalih usljed pandemije koronavirusa, na primjedbe delegata odgovorio je premijer FBiH Fadil Novalić.
04.05.2020. u 13:19
get url
text

On je kazao kako smo u pandemiju ušli sa svim refleksijama koje ona sa sobom nosi, iskustvom koje se na svjetskom nivou mjeri "nulom", te da je sva svjetska pamet uključena na posmatranje tekućih događaja i posljedica na zdravlje i ekonomiju.

- Sve je sad svedeno na to da se donese prvi korak mjera, koji znači neki podnošljiv oblik života kako bi se dobilo vrijeme da se rade druge mjere. Radi se na drugim aktivnim mjerama, sa Svjetskom bankom, MMF-om, međunarodnom zajednicom i svima onima koji učestvuju u posmatranju ovog problema. Ovdje se govori o drugom krugu, aktivnim mjerama koje su teške više milijardi, znači dvije ili tri milijarde KM - kazao je Novalić

Dodao je kako će to sve biti "upakovano u paket koji podrazumjeva investicije, povećanje potrošnje, socijalne sigurnosti".

- Sve je to na stolu, već se sve pregovara. Imaju prvi koncepti koje ćemo u narednim danima početi iznositi. Tačno je da iznosi više milijardi taj paket. Ovo je početni paket. Svi početni paketi ni u jednoj državi nisu bili nešto veliki. Napominjem, Srbija i Crna gora nisu počeli primjenjivati ništa od toga. Pretpostavljam da će danas biti usvojen "korona zakon". Važit će za mjesec april, dakle plaće iz mjeseca aprila, a zakon predviđa na jedan određen način refundaciju mjeseca marta - istakao je Novalić.

Prema njegovim riječima, predstoje nove mjere, one su znatno strukturiranije i rade se na jednoj širokoj osnovi sa svim akterima. 

- Nisu ni ove rađene samostalno. I ovih 12 amandmana koji se spominju je refleksija vaših desetaka amandmana koje smo filtrirali i nismo uzeli u obzir one koji iscrpljuju fiskalni prostor Federacije. Išli smo samo do granica za koje možemo garantirati da ćemo provesti. Ovaj zakon se realno nože provoditi od četiri mjeseca do maksimalno šest. Tada će biti potpuno iscrpljen fiskalni prostor Federacije. U tom periodu moraju nastupiti aktivne mjere u kojima će korespondirati sa olabavljenjem ekonomskih mjera ili ovih mjera koje smo uveli kako bismo sačuvali stanovništvo - naglasio je. 

Novalić je dodao da "očekujući da će ovaj zakon biti usvojen", ponovo može poručiti da se zahvaljuje svima koji su uložili trud da poprave ovaj zakon, pritom napominjujući da je realna činjenica da on što prije treba da bude usvojen, kako bi se bavili strukturnim mjerama koje će biti znatno šire i pogodit će znatno više slojeva društva i oblasti, odnosno ići će preko povećanja potrošnje i povećanja investicija. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.