open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Novalić o Budžetu za 2021. godinu: Osigurali novac za borbu protiv COVID-19, cestogradnju, zapošljavanje...
U Sarajevu je u toku je 17. sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a u centru pažnje je Prijedlog budžeta FBiH za 2021. godinu po hitnom postupku.
29.12.2020. u 11:26
get url
text

Podsjetimo, Prijedlog budžeta za 2021. godinu je u iznosu od pet milijardi i 481 milion KM. Prijedlog budžeta zastupnicima je obrazložio premijer FBiH Fadil Novalić.

- Porezni prihodi, pogotovo oni za dobit, u 2021. bit će na nivou iz 2020. Osigurali smo dovoljno novca za borbu protiv pandemije koronavirusa, a spremni smo izdvojiti dodatna sredstva ako to bude potrebno. U 2019. priliv doznaka iznosio je tri milijarde KM, a procjene za 2020. su da će doći do pada najmanje od 30 posto. Trenutno imamo 13,5 hiljada nezaposlenih kao posljedicu pandemije. Upravo predloženim Budžetom za narednu godinu želimo to anulirati. Osigurali smo novac za nastavak cestogradnje. Jačat ćemo Garancijski fond. Najviše su pali indirektni porezi, a podsjećam da se iz njih u značajnoj mjeri finansiraju kantoni. Izdaci za otplatu dugova u 2021. iznose 1,2 milijardu KM. Naglašavam da su sve stavke Budžeta realne, zato pozivam zastupnike da ga usvoje - kazao je Novalić.

Na početku današnjeg zasjedanja Zastupničkog doma, verificirani su mandati novim zastupnicima Bajri Makiću i Salemu Mariću te zastupnici Matei Cakalin.

Oni su nakon polaganja zakletve stupili na dužnost umjesto jednog preminulog zastupnika i dvoje dosadašnjih članova Zastupničkog doma koji su na nedavnim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovine izabrani na druge funkcije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.