open-navfaktor-logo
search
Premijer FBiH
Novalić: Nije me strah da primim vakcinu protiv koronavirusa, ali prve doze su za najugroženije
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je danas u Sarajevu izjavio da je Vlada FBiH učinila sve sa svoje strane za nabavku vakcina protiv koronavirusa i da ona u ovom trenutku mora ići preko države. 
18.02.2021. u 12:38
get url
text

Rekao je da sam ne bi imao problem da se vakciniše, ali da prednost kod prvih doza daje najugroženijima.

- Ako gledamo cijeli svijet, vakcine u tzv. prvoj ruci nabavljaju države, isto važi i za BiH. Odlučili smo se za COVAX mehanizam koji se pokazao manje efikasnim od ovih ostalih, i to ostavlja posljedice za sve nas. Mi smo uplatili potrebni novac, ako država kaže da ne može realizirati onda bi ona to spustila na kantone. Vidimo da kantoni pokušavaju nabaviti. Realno, jedino KS ima svoje preduzeće za promet lijekova, Apoteke Sarajevo, dok ni Federacija ni država nemaju takvu kompaniju. Oslonjeni smo na privatne prometnike i oni u ovom trenutku ne pokazuju nimalo interesa da se upuste u nabavku. Svaka druga vrsta nabavke je derivacija - rekao je Novalić.

Osvrnuo se i na pitanje da li ga je strah da primi vakcinu protiv korone.

- Ukoliko dođe 2.000 ili 5.000 komada neću se vakcinisati, jer to je za ugrožene kategorije, ali nemam problem s tim da primim vakcinu, može - rekao je Novalić.

Kada je riječ o lockdownu, ponovio je da se više neće odlučivati na takav potez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.