open-navfaktor-logo
search
Premijer FBiH
Novalić: Ne želimo više žrtvovati ekonomiju, nećemo uvoditi restriktivne mjere poput policijskog sata
Federalni premijer Fadil Novalić podsjetio je na današnjoj konferenciji za medije nakon sjednice Predsjedništva SDA da je 16. marta proglašeno stanje nesreće i da je ono trajalo do 29. maja.
05.08.2020. u 16:26
get url
text

U tom periodu su, dodaje, bilo 1.082 zaražene osobe i 39 preminulih osoba, izliječenih 956 i samo 87 neizliječenih osoba. To je, pojašnjava, bilo posljedica restriktivnih mjera, koje su uključivale i policijski sat i potpuno zatvaranje. Uporedio je te podatke sa podacima iz posljednja dva mjeseca.

- Za ova dva mjeseca imamo nevjerovatne podatke, imamo 7.517 zaraženih, dakle imamo sedam puta više zaraženih, imamo 188 mrtvih, odnosno četiri puta više mrtvih i imamo broj oporavljenih 3.700, a broj aktivnih 3.960. To su sasvim drugi brojevi koji govore o tome da su one mjere bile vrlo efikasne, ali su bile pogubne po ekonomiju – izjavio je Novalić.

Podsjetio je da je rast prihoda u martu bio 3,3 posto u odnosu na isti mjesec 2019. godine, a da je već u aprilu bilo minus 13,3 posto prihoda.

- Kada smo 5. maja mi usvojili Zakon, dao je optimizma, pa je to 13,3 palo na 10,5 posto. Konačno, juni minus 7,2 posto. Ekonomija nam je prodisala kako smo skinuli mjere, ali prodisao nam je i ovaj broj negativni i sad nešto moramo raditi. Ne želimo više žrtvovati ekonomiju jer inače ćemo zapasti u zonu gladi i imat ćemo veliki broj socijalnih slučajeva. Nećemo raditi više restriktivne mjere poput policijskog sata, ali ćemo ove mjere dorađivati – pojasnio je Novalić.

Naglasio je da su umorne inspekcijske službe prestale djelovati na terenu, ali da će se inspekcije intezivirati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.