Nakon sastanka s načelnicima tri općine Novalić je naveo da te lokalne zajednice imaju skoro identične probleme s izbjeglicama, ekonomijom, infrastrukturom i održavanjem budžeta. 

- Razmatrali smo kako više pomoći ovim općinama, mada pomoć nije izostajala ni dosad, i zaključili smo da ćemo morati usvojiti asimetričan pristup podršci općinama u Federaciji kako bi one nerazvijene dobijale više - rekao je Novalić.

Dodao je da je danas dogovoreno da sačine listu prioriteta u svakoj oblasti i da bude održan novi sastanak za nekoliko mjeseci i odredeđeno kako odgovoriti na te probleme.

- Ukoliko budu osmišljeni dobri projekti podrška može iznositi i do 700.000 KM po opštini - precizirao je Novalić.

Načelnica Općine Drvar Dušica Runić naglasila je da te opštine, koje spadaju u najnerazvijenije u BiH, trebaju razvijati saradnju sa svim nivoima vlasti i da se nada da će ti nivoi u budžetu pronaći sredstva da ih podrže.

Načelnik Općine Glamoč Nebojša Radivojša izjavio je da je usaglašeno da se zajednički pokuša pomoći da se održi život u tim lokalnim zajednicama, te da se nada uspješnoj saradnji. 

Načelnik Općine Bosansk

o Grahovo Uroš Đuran kazao je da je održan vrlo koristan sastanak na kojem su premijeru predstavili svoje probleme, a on njima mogućnosti za podršku.

Sastanku je prisustvovao i ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić, a nakon sastanka upriličen je obilazak Memorijalnog kompleksa Muzej 25. maj i Titove pećine.

Novalić se ovom prilikom upisao u knjigu posjetilaca u Muzeju, naglasivši da mu je čast biti na ovom značajnom historijskom prostoru.

- Ovo je nezaobilazno mjesto za svakog antifašistu. Želja mi je da što više mladih dolazi ovdje i na licu mjesta uči o historiji - napisao je Novalić.