open-navfaktor-logo
search
Zvanično otvorena
Novalić na otvaranju Toplane na plin u Zenici: Štetnih materija u zraku bit će manje za čak 80 posto
Nakon četveromjesečnog probnog perioda, danas je i zvanično u krugu kompanije ArcelorMittal Zenica u rad puštena Toplana na plin, a ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovao je i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.
23.03.2022. u 15:56
get url
text
Svečanost otvaranja Toplane

Novalić je u svom obraćanju istakao da su u Vladi prepoznali značaj projekta i podržali ga kao suvlasnici u kompaniji ArcelorMittal Zenica.

- Zadovoljstvo mi je što prisustvujem svečanom puštanju Toplane Zenica koja će biti od velikog značaja za građane, ali i privredne subjekte grada Zenica. Vjerujem da će novi sistem zagrijavanja ubuduće svim korisnicima, dakle svim Zeničankama i Zeničanima i svim pravnim subjektima, omogućiti toplije stanove, čišći zrak te sigurnije snabdijevanje industrije - kazao je Novalić.

Najveći značaj je, podvukao je Novalić, što se više neće spaljivati 150.000 tona uglja na godišnjem nivou.

- Svima je jasno da prestankom korištenja uglja, u ovom sistemu, smanjuje se emisija štetnih materija u zraku za čak 80 posto. Svakako će rezultirati konačnim smanjenjem u zeničkoj kotlini i u tome vidimo najveći značaj - poručio je Novalić.

Toplana je s kontinuiranim, probnim radom, počela još 18. novembra prošle godine, kada je obustavljena proizvodnja tehnološke pare za rad postrojenja AMZ-a te pare za daljinski sistem grijanja Grada Zenica iz starih kotlova na ugalj.

Grad Zenica je jedan od partnera u projektu te vlasnik 20 posto udjela u tom preduzeću, čiji je većinski vlasnik sa 50 posto udjela AMZ. Finski partneri KPA Unicon i FinnFund, koji su isporučili kotlove, u vlasništvu tog preduzeća, sudjeluju sa po 15 posto.

- Građani, narednih godina, imat ćete sigurno grijanje, ekološko grijanje… Postigli smo dogovor, vi znate da su neki energenti ove godine poskupili preko 100 posto. Građani Zenice, narednih sedam godina imat ćete istu cijenu grijanja koju ste imali i ove godine - kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Nova Toplana, napomenuo je generalni direktor AMZ-a Nikhil Mehta, ima izniman značaj za lokalnu zajednicu, jer predstavlja "dugoročno rješenje za stabilnu i kontinuiranu isporuku toplotne energije u Zenici". Mehta je napomenuo kako su u potpunosti eliminisali ugalj, zbog ugradnje novih gasnih kotlova.

- Jako sam ponosan na kompletan tim i neizmjerno zahvalan ArcelorMittal Grupi, koja je u potpunosti dala garanciju za kreditna sredstva EBRD-a od 41 milion eura.

Dobra saradnja i podrška Federalne vlade, Vlade ZDK i resornih ministarstava, Grada Zenica, značajno je doprinjela da Toplana Zenica počene s radom. Ovaj projekat je najbolji primjer da AMZ dugoročno vidi svoju budućnost u BiH - istakao je Mehta.

Svim učesnicima u projektu čestitao je i Avgustin Kočuparampil, generalni direktor ArcelorMittal Evropa – Dugi proizvod, koji je podvukao kako su ovim projektom "osigurali dugoročnu i održivu budućnost za proizvodnju čelika u Zenici, kao i sistem grijanja na koji se mogu osloniti Zeničani".

- Vrlo sam ponosan što mogu reći da smo postigli sve ciljeve ovim projektom, koji Zenici donosi značajne ekološke koristi- poručio je Kočuparampil.

Direktor Toplane Emir Krgo istakako je kako rade s tri nova kotla, koja omogućavaju sigurnu isporuku toplote, a za proizvodnju će koristiti koksni i visokopećni plin. Postoji mogućnost da se koristi i zemni plin. Rad na plin, podvukao je, samnjit će emisije sumpordikosida i prašine za 80 posto.

Ukupna vrijednost projekta je 51 milion eura, od čega su 41 milion kreditna sredstva EBRD-a, za koja se zadužio AMZ. Ostatak od 12 miliona eura osigurali su direktnim ulaganjem partneri.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.