Sjećanje na žrtve

Novalić na "Maršu mira": Dužni smo pamtiti i obilježavati kako se ne bi ponovilo

Objavljeno: 10.07.2019. u 09:36

Upitan o usvajanju zakona o negiranju genocida, Novalić je rekao da je to bio pokušaj međunarodne zajednice, ali nije uspio

Fadil Novalić

FOTO: FUCZ

Federalni premijer Fadil Novalić, koji je jedan od učesnika ovogodišnjeg Marša mira, izjavio je jutros za N1 da je suština tog marša da je on postao obilježje jednog događaja koji je proglašen genocidom.

- Dužni smo da zapamtimo i da ovim događajem sve više obilježavamo taj dan kako se više ne bi ponovio - kazao je Novalić. 

Upitan o usvajanju zakona o negiranju genocida, Novalić je rekao da je to bio pokušaj međunarodne zajednice, ali nije uspio.

- Mi bi to svim srcem željeli, ne samo zbog Bošnjaka, da se nikome ne ponovi ali prilike u BiH nisu ništa drukčije nego u globalnoj zajednici koja je tu jednu ideju stavila na stol i nije izglasala - rekao je Novalić.

Dodao je da moramo raditi na tome da to zaista u nekom boljem vremenu trijezne glave stavimo to pitanje na sto i riješimo.

- Ne samo zbog Bošnjaka, nego svih naroda u BiH. Danas imate jedan retrogradni proces u historiji koji samo odmaže situaciji u BiH, nikako ne pomaže - istakao je Novalić.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije