open-navfaktor-logo
search
Impresivni rezultati
Novalić i Zukić s članovima Robotičke reprezentacije BiH: U završnoj fazi zakon koji će podržati ovakve inovacije
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić primili su danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu članove Robotičke reprezentacije Bosne i Hercegovine.
03.11.2022. u 17:28
get url
text
Amir Zukić i Fadil Novalić sa članovima Robotičke reprezentacije

Profesor Anes Hadžiomerović, predsjednik Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju u Mostaru – CERIT, koji okuplja ove mlade talente, informirao je premijera i ministra o njihovim impresivnim rezultatima koje donose s prestižnih takmičenja u svijetu.

Nakon što su prošle godine osvojili prvo mjesto na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi "The 2021 First Global Challenge", ove godine su sa Olimpijade "First Global Challenge 2022.", koja je održana od 13. do 16. oktobra u Ženevi, u svoju zemlju donijeli tri nagrade i specijalno priznanje. Ranije su nagrađivani i na takmičenjima u Dubaiju, te Meksiko Sitiju.

Uz čestitke članovima Robotičke reprezentacije BiH, Novalić i Zukić iskazali su zadovoljstvo da mogu pružiti podršku mladim ljudima.

Istakli su da je Vlada Federacije BiH u završnoj fazi donošenja zakona o poduzetničkoj infrastrukturi koji će u velikoj mjeri biti usmjeren ka podršci inovacijama na polju robotike i tehnologija.

- Vi ste dokaz da naša zemlja ima izuzetne talente na koje smo svi ponosni i koje moramo podržati. Stoga mi je danas čast razgovarati sa vama koji dostojanstveno i ponosno širom svijeta predstavljate našu domovinu u znanju i inovativnostima - poručio je Novalić.

Premijer je iskazao spremnost da pomogne i u rješavanju smještajnih kapaciteta CERIT-a, a u znak zahvalnosti Novalić je odlučio da članovima ovog tima i njihovom centru dodijeli finansijsku podršku za postignute uspjehe.

Ministar Zukić istakao je da je s ciljem osiguravanja većih izdvajanja sredstava za oblast promoviranja tehničke kulture među kojima su i inovacije, Vlada FBiH prošle sedmice izmjenila Uredbu o raspodjeli prihoda prikupljenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

Tako se za finansiranje programa i projekata iz ove oblasti predviđa godišnje izdvajanje oko 400.000 KM.

- Zakon o poduzetničkoj infrastrukturi koji je utvrdila ova Vlada, definiše institucionalne oblike, inkubatore, habove, tehnološke parkove, što će poslužiti da se bolje organizujete. Primjenom ovog zakona stvaramo pretpostavke da sve domaće inovacije postanu zaštićeni i patentirani industrijski proizvodi. Nema dvojbe da ćete i vi imati na raspolaganju sredstva kako bi vaše ideje još više došle do izražaja i rezultirale većim uspjesima – izjavio je Zukić.

Pozvao je mlade robotičare da učestvuju i na Javnom pozivu za startup preduzeća u oblasti inovacijskih tehnoloških rješenja, za što JP BH Telecom izdvaja značajna sredstva.

Uz profesora Hadžiomerovića, prijemu su prisustvovali članovi bh. tima, srednjoškolci Lejla Nuhić, Nizama Šuta, Hana Juklo, Sanjin Brajević, Danis Musić, te IT ing. Deni Ajanić i IT student Armin Đidelija. Oni su najavili i nove poduhvate, te planiraju da krajem ove godine iz BiH u saradnji sa ostalim članicama Svemirske asocijacije jugoistočne Evrope (SESA) iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, uz podršku Indijske svemirske agencije, lansiraju u svemir prvi SESA satelit.

Inače, na prošlogodišnjoj Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi bh. tim pobijedio je osvojivši 63,7 od 65 bodova nakon što su predstavili četiri robota. Ove godine u Ženevi predstavili su se s projektom koji je ušao u finale sa još devet timova, a bavi se smanjivanjem zagađenja zraka i očuvanjem šuma putem rane detekcije požara, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.