Vlada FBiH

Novalić i Wigemark o EU integracijama i reformskim procesima u FBiH

Objavljeno: 05.11.2018. u 13:53

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić susreo se danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU ambasadorom Lars-Gunnar Wigemarkom

Ambasador Wigemark interesirao se i za procese formiranja vlasti nakon izbora

Glavna tema razgovora bili su put Bosne i Hercegovine ka EU integracijama i nastavak provođenja započetih reformskih procesa u FBiH, kojima je ambasador Wigemark dao bezrezervnu podršku.

Na dnevnom redu je bila i borba protiv korupcije i organiziranog kriminala u čemu, zajednički je konstatirano, do sada nisu zabilježeni značajniji rezultati.

- Posebni odjeli za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala u Vrhovnom sudu i Tužilaštvu FBiH do sada nisu profunkcionirali, jer nisu stvorene prostorne pretpostavke za njihov rad, što je tehničko pitanje koje moramo riješiti u najkraćem roku.

Pri definiranju razvojnih ciljeva, prema kojima treba ići društvo, odnosno Federacija BiH, označili smo tri ključne stvari: položaj mladih, ekonomski rast i borba protiv korupcije, a moguća je i ekologija kao četvrta. Nama je cilj definirati zajedničko u svim tim ciljevima i raditi na njihovom ostvarenju – rekao je federalni premijer Novalić.

Ambasador Wigemark interesirao se i za procese formiranja vlasti nakon izbora, pri čemu je naglasio da je najvažnije da budu formirani stabilni parlamenti i vlade u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Također, istakao je važnost rješavanja pitanja mladih ljudi, naglasivši da je ključno otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje uvjeta za njihovo zapošljavanje kako bi im bila omogućena perpsektiva za ostanak u svojoj zemlji i za davanje doprinosa u njenom daljem razvoju i napretku, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije