Federalni premijer je informirao ambasadora Fielda o poduzetim kratkoročnim mjerama Federalne vlade za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom Covid-19.

Govoreći o otpočetim srednjoročnim mjerama, koje uključuju formirani Garantni fond pri Razvojnoj banci FBiH, premijer Novalić je govorio i o direktnoj pomoći najugroženijim sektorima, kao što su turizam, prijevoznici, aerodromi i izvoznici, a što je planirano kroz predstojeći rebalans budžeta.

Dodao ja da je u ovim procesima pomoć Velike Britanije izuzetno značajna, kao i u procesu stvaranja povoljnijeg privrednog okruženja kroz donošenje reformskih zakona koji se odnose na fiskalizaciju, doprinose, javna preduzeća i zdravstvo. S tim u vezi, izrazio je veliku zahvalnost za sve što Velika Britanija čini za BiH.

Ambasador Field je kazao da će nastaviti angažman na provedbi britanske politike usmjerene na izgradnju prosperitetne BiH te da je njegova zemlja, kao i do sada, spremna pomoći Federaciji BiH u ekonomskom oporavku i provedbi neophodnih reformskih mjera i akcionih planova, saopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.