open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Novalić: Danas smo uspostavili Garantni fond, on nam daje garantni potencijal od 500 miliona KM
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je na današnjoj konferenciji za medije, koja je održana nakon sjednice Vlade FBiH, da je usvojen Program ekonomske stabilizacije i oporavka ovog entiteta u 2020. i 2021. godini.
18.06.2020. u 13:32
get url
text

Novalić je taj dokument ocijenio kao veoma bitan, te je kazao da je do kraja naredne godine potrebna intezivna ekonomska aktivnost da bi se FBiH vratila na nivo ekonomskog rasta od prije pandemije koronavirusa.

- Ovaj dokument, između ostalog, predviđa i daljnje jačanje danas uspostavljenog Garantnog fonda – izjavio je Novalić.

VEZANI TEKST - Vlada FBiH razmatra novi dokument: Planirano sedam mjera za oporavak ekonomije

Premijer FBiH je kazao da je za potrebe ovog dokumenta napravljeno mnogo simulacija utemeljenih na padu BDP-a, koji se procjenjuje između 2,6 i pet posto.

- Mi smo sebi zadali ključne ciljeve koje želimo postoći kroz niz mjera. Na prvom mjestu je očuvanje radnih mjesta kroz stabilizaciju i stimulaciju ekonomskog oporavka. Održati fiskalnu stabilnost, a to znači održati penzioni sistem, invalidnine i druge budžetske transfere. Podržati izvoz koji je generator rasta našeg rasta BDP-a, reformirati javna preduzeća koja imaju jako veliki utjecaj na naš BDP, održati makroekonomsku stabilnost, jačati zdravstveni sektor, sistem socijalne zaštite i zaštitu od gubitka posla i konačno ubrzati provedbu javnih investicija – izjavio je Novalić.

Kazao je da su Programom definirani setovi mjera, koje se odnose na fiskalnu politiku, aktivne mjere zapošljavanja i mjere u okviru finansijskog sektora, među kojima je i uspostava i jačanje Garantnog fonda.

- Ovaj Fond će imati veoma značajnu ulogu u kompletnom procesu ekonomskog oporavka. Tim povodom je Vlada danas donijela Uredbu o načinu finansiranja i upravljanja Garantnim fondom – kazao je federalni premijer.

Kreditnim sredstvima iz ovog Fonda će se kroz odgovarajuće programe privrednim subjektima omogućiti finansiranje tekuće likvidnosti, nabavku neophodnih obrtnih sredstava, dovršavanje već započetih investicija, kao i pokretanje investicija manjeg obima.

- Garantni fond Vlada uspostavlja pri Razvojnoj banci, koja će u ime FBiH davati garancije prema komercijalnim bankama. Za početak ćemo osigurati 100 miliona KM u Garantnom fondu, što će predstavljati garantni potencijal od 500 miliona KM. Ovo bi trebalo ohrabriti banke da pojačaju kreditiranje privrede sa kreditnim potencijalom do jedne milijarde KM – kazao je Novalić.

Pojasnio je da ovaj potencijal neće biti moguće iskoristiti u ovoj godini, već da će biti na raspolaganju do kraja naredne godine i da će funkcionirati na principu revolvinga, što će omogućiti da on bude dugoročni instrument Vlade FBiH.

Novalić je kazao da četvrti set mjera ima za cilj unapređenje poslovnog ambijenta, povećanje stepena konkurentnosti privrede i povećanje otpornosti ekonomije, a peti ubrzanu aktivaciju javnih investicija.

- Kombinacijom javne potrošnje i javnih investicija, koje treba pratiti privatna potrošnja, omogućit će nam da se vratimo na nivo rasta ekonomije prije proglašenja pandemije, što je prema našim proračunima najkasnije do kraja sljedeće godine – kazao je Novalić.

Ocijenio je da situacija nije tako pesimistična, te je konstatirao da je propadanje ekonomije bilo manje nego što je pretpostavljano i da svaka kriza može predstavljati šansu, koju Vlada FBiH prepoznaje u pokušajima velikih ekonomskih sila da pronađu alternativne lance snabdijevanja.

- Ukoliko sve predloženo bude sinhronizirano u provođenju, očekujemo da bismo se za 15 do 18 mjeseci mogli vratiti na nivo ekonomskog rasta, odnosno na nivo od februara ove godine – poručio je federalni premijer.

Pojasnio je da je Garantni fond pokrenut u pravo vrijeme, te da ga sada pokreću i zemlje iz regiona, te je kazao da je kroz "Korona zakon" već stavljeno 80 miliona KM, te još 20 miliona kroz rebalans Budžeta FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.