open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Novalić: Apstiniramo da donesemo novi lockdown unatoč zabrinjavajućim pokazateljima
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić na današnjoj online sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH je iznio dosadašnje poduzete mjere Vlade FBiH u suzbijanju ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavrusa.
02.12.2020. u 17:28
get url
text
Fadil Novalić

Ukazao je da zbog zabrinjavajućih posljedica nakon prvog lockdowna, apstiniraju od proglašenja novog.

- Trakavica sa pandemijom za nas počinje 16. marta proglašenjem stanja prirodne nesreće. Tada smo donijeli lockdown, zatvorili smo gradove, policijiski sat je uveden, što je imalo dobar efekat za zdravstvo, a vrlo loš za ekonomiju. Zbog toga apstiniramo da donesemo drugi lockdown unatoč zabrinjavajućim pokazateljima. Od tog 16. marta, mjesec i 20 dana kasnije 5. maja, naš je broj otpuštenih radnika bio 27.500, brutalno je djelovao lockdown i 5. maja smo donijeli "korona zakon". Stavili smo na raspolaganje više od 400 miliona KM, a potrošeno je skoro 92 miliona KM. Ove sedmice idu prvi krediti, garancije i mislimo da će to biti sljedeći vjetar u jedra našoj privredi - rekao je Novalić.

Dodaje kako namjeravaju narednim budžetom još povećati kreditiranje kako bi ohrabrili poslovne subjekte.

- Vlada FBiH je kroz Uredbu donijela i interventne mjere gdje novih 90 miliona KM smo stavili na sektore koji su najviše ugroženi. Sutra će na Vladi FBiH biti odluke o prvim transferima koji će pomoći privredi. Očekujemo da će i ove mjere povećati broj uposlenih. Imamo pad direktnih poreza od 0,9 posto, najmanji u regionu, u čemu je pomogao i korona zakon. Imamo stabilan penzioni fond.

Indirektnu porezi su manji za 15,5 posto i na njih ne možemo utjecati. U pravcu fiskalnih injekcija će ići budžet za narednu godinu, stimulisanje kreditnih aktivnosti kako bismo mogli finansirati poslovne događaje kroz povećanje garantnog fonda - rekao je Novalić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.