Petak, 22.01.2021.

Zvanični podaci

Novac, respiratori, maske, odijela: Pogledajte od koga je BiH dobijala pomoć tokom pandemije

FOTO: ARMIN DURGUT/PIXSELL

Više od 20 država, te nekoliko međunarodnih organizacija odazvalo se pozivu za pomoć kojeg je, zbog pandemije koronavirusa, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputilo još krajem marta putem diplomatsko-konzularnih predstavništava, te putem redovne komunikacije sa ambasadorima akreditiranim u nšoj zemlji.

Evropska unija (EU) je, kako se navodi u odgovoru Ministarstva vanjskih poslova na zastupničko pitanje Saše Magazinovića, najprije izdvojila sedam miliona eura za urgentne medicinske potrebe, što je implementirano posredstvom UNDP-a.

Za generalnu medicinsku pomoć je EU izdvojila 28 miliona eura, zatim 45 miliona eura koji će biti delokalizirani iz budžetskih linija drugih programa, a koji će biti usmjereni za ublažavanje ekonomskih posljedica.

EU je također deblokirala iznos od 3,3 milijarde eura za pomoć Zapadnom Balkanu u ekonomskom oporavku od pandemije koronavirusa, a od tog iznosa je 250 miliona eura namijenjeno za BiH.

SAD su dostavile pošiljku zaštitne opreme za Oružane snage BiH, pomoć u medicinskoj zaštitnoj opremi, kao i dodatnu pomoć u iznosu od milion dolara implementiranih putem USAID-a, te 500.000 dolara za aktivnosti UNICEF-a u BiH u borbi protiv pandemije.

Iz Turske su stigle zaštitne maske, rukavice i testovi, a Norveška je donirala 900.000 eura. Švicarska je donirala 200.000 dolara, a ta sredstva su implementirana kroz Program za razvoj UN-a.

Iz Malezije je stigla pošiljka od dva miliona maski, iz Slovenije medicinska zaštitna oprema vrijedna 133.000 eura, iz Kine medicinska i zaštitna oprema, uključujući šest respiratora i 142.000 maski. Rusija je dostavila medicinsku i zaštitnu opremu, a kao donacija je evidentiran i medicinski tim od 24 osobe i pet vozila za dekontaminaciju.

Iz Hrvatske je stigla zaštitna oprema u iznosu od 324.000 KM, dok je Austrija pristala na prihvat određenog broja oboljelih osoba. Iz NATO-a je stigla zaštitna oprema, a iz Mađarske 200.000 maski i 10.000 zaštitnih odijela. Medicinska i zaštitna oprema, kao i šatori, kreveti i vreće za spavanje stigli su iz Srbije, iz Italije 200 specijalnih maski za subintezivne njege i medicinski tim, dok je Azerbejdžan donirao 538.910 eura i isporuku tehničkog materijala.

Poljska je dostavila 150.000 maski, 11.035 litara sredstva za dezinfekciju, te je ponudila da prihvati određeni broj oboljelih od COVID-19. Iz Katara je stigla zaštitna medicinska oprema poput specijalnih maski, maski, zaštitnih odijela, zaštitnih naočala, rukavica i testova.

Iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je u BiH stigla zaštitna medicinska oprema poput specijalnih maski, maski, vizira, naočala, odijela, testova i 40 respiratora. Japan je donirao Avigan, eksperimentalni lijek koji se pokazao učinkovitim u liječenju COVID-19.

Švedska je pružila pomoć za sigurne kuće u BiH, koja se implementirala putem UN Women, a u fazi implementacije je i pomoć Kanade.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh