open-navfaktor-logo
search
Svi bili "za" sve
Novac pozadina "uspješne" sjednice Vijeća ministara; Đonlagić: Početkom ljeta iz RS-a opet kreću u ofanzivu
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u četvrtak je, nakon dužeg vremena, održalo sjednicu u punom sastavu gdje su svi bili "za" sve odluke.
17.12.2021. u 12:49
get url
text
Sjednica Vijeća ministara BIH

I dalje je na snazi odluka Narodne skupštine RS-a da parlamentarne stranke iz ovog bh. entiteta bojkotuju rad institucija Bosne i Hercegovine, odnosno da ne učestvuju u donošenju odluka, osim ako su od interesa za RS. Postavlja se pitanje šta je pozadina učešća svih ministara iz RS-a na sjednici Vijeća ministara i glasanja za sve odluke, i koje su to odluke od interesa za RS zbog kojih se glasalo i za one od interesa FBiH i državnih institucija.

VEZANI TEKST - Vijeće ministara BiH radilo u punom sastavu, jednoglasno donijeli sve odluke, većina su zajmovi i grantovi

Naši sagovornici iz Vijeća ministara BiH prokomentirali su da su na dnevnom redu uglavnom bila pitanja u vezi sa zajmovima i novcem koji je RS-u prijeko potreban.

Cijene da ovo može biti i dio izlazne kampanje Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, jer je "otišao predaleko i valja se 'vaditi' i izbore dočekati na nogama".

Kada se saberu finansijske odluke koje se tiču samo RS-a, ministri su u četvrtak digli ruku za zaduženja i grantove "teške" oko 52,4 miliona eura (oko 102,6 miliona KM). Tu je i grant Evropske unije vrijedan 1,8 miliona eura za program aktivnosti prekogranične saradnje Srbije i BiH, kao i 6,5 miliona eura za projekte u Brčko distriktu.

Dženan Đonlagić, predsjednik Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne sklupštine Bosne i Hercegovine, istakao je da se radi o prividnom glasanju u Vijeću ministara BiH.

- Želi se ne propustiti sve ono što je implementacija finansijskih ugovora i sredstava čiji su korisnici i subjekti u RS-u. Drugo, malo ublažiti efekte neustavnih zaključaka jer je evidentno da će uslijediti sankcije među kojima će biti i onih finansijske prirode. Na koncu, sada će do proljeća stvarati privid da su državne institucije odblokirane, a onda će ponovo početkom ljeta krenuti u ofanzivu nastavka urušavanja zakona i institucija na nivou države – dodao je Đonlagić.

Pojedini zastupnici stranaka iz FBiH također navode dva razloga "uspješne" sjednice Vijeća ministara i glasanja ministara iz RS-a. Prvi je da su imali preveliki finansijski interes koji se tiče i entiteta RS, a drugi je da očigledno daje rezultat ono što predstavnici međunarodne zajednice traže - da se deblokiraju državne institucije.

VEZANI TEKST - Britanski Dom lordova: Zatraženo hitno uvođenje sankcija za Dodika i njegove saradnike

- Znači ima tu argumenata i da su u pitanju stvari od interesa za RS, a s druge strane su ozbiljne prijetnje međunarodne zajednice da se moraju deblokirati državne institucije – dodaju zastupnici.

Činjenica je da s druge strane zastupnici stranaka iz RS-a (ponovo) nisu bili na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH održanoj prije nekoliko dana. No može se čuti stav da se polako kreću u pravcu deblokade.

O ovome smo željeli razgovarati i sa ministrima i zastupnicima stranaka iz RS-a, no nekoliko njih koje smo nazvali nisu nam se javili.

Podsjetimo da stranke iz RS-a od jula bojkotuju rad institucija BiH, nakon što je bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakna BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina, te veličanje ratnih zločinaca. Uslijedilo je i donošenje zaključaka u NSRS-u o prenosu nadležnosti s državnog nivoa na RS u oblasti pravosuđa, vojske i indirektnih poreza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.