open-navfaktor-logo
search
Obavještajne igre
Novac na računima FSB-a: Dodikov ruski oligarh umiješan u "nestanak" oko 450 miliona dolara
Izvještaj BBC-a navodi da su Bilyuchenko i Vasilyev početkom 2018. godine počeli tražiti utjecajne pokrovitelje radi svoje ideje i na kraju su pronašli Konstantina Malofeeva, ruskog oligarha i osnivača Marshall Capitala, vodeće ruske investicione grupe
23.11.2019. u 08:51
get url
text

Ruska Federalna služba sigurnosti (FSB), nasljednica sovjetskog KGB-a, mogla bi biti umiješana u nestanak kriptovaluta vrijednih oko 450 miliona američkih dolara sa jedne od najvećih svjetskih platformi za internet razmjenu.

Wex, platforma za razmjenu kriptovaluta sa stotinama miliona dolara u bitcoinima i drugim virtualnim valutama, srušila se krajem prošle godine. Prema istrazi BBC-a, postoji i mogućnost da je osnivač Wexa Alexander Bilyuchenko prebacio bitcoine na račune FSB-a.

Izvještaj podsjeća da je Wex pokrenut 2017. godine kao nasljednik druge ruske platforme za razmjenu kriptovaluta - BTC-a, koju je FBI ugasio. Američke vlasti optužile su platformu za pranje do četiri milijarde dolara prljavog novca iz cijelog svijeta.

Jedan klijent BTC-a bila je ruska grupa za cyber-špijunažu poznata kao "Fancy Bear", koja je navodno koristila bitcoine za finansiranje hakiranja američkog Demokratskog nacionalnog odbora 2016. godine.

Bilyuchenko, poslovni partner glavnog operatora BTC-a Aleksandara Vinnika, zajedno sa Dmitrijem Vasiljevom, velikim klijentom BTC-a, tada je formirao Wex, obećavši da će vratiti dio sredstava koje su njegovi klijenti izgubili u poslovanju s BTC-om.

Izvještaj BBC-a navodi da su Bilyuchenko i Vasilyev početkom 2018. godine počeli tražiti utjecajne pokrovitelje radi svoje ideje i na kraju su pronašli Konstantina Malofeeva, ruskog oligarha i osnivača Marshall Capitala, vodeće ruske investicione grupe.

Malofeev je javnosti u Bosni i Hercegovini poznat po protjerivanju iz naše zemlje 30. maja 2018. godine, te prisnim odnosom sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, a njegovo ime je na "crnim listama", SAD-a, Kanade i Evropske unije zbog podrške proruskim snagama u Ukrajini.

VEZANI TEKST - Špijunska afera potresa Balkan: Bugarska zabranila ulaz Rusima kojima je Dodik dodjeljivao priznanja

Navodno su se Bilyuchenko i Malofeev složili da na temeljima Wexa izgrade "novu platformu koja će služiti kao specijalizirana računovodstvena infrastruktura za zaštitu finansijskog i ekonomskog suvereniteta Ruske Federacije".

Kao što je Bilyuchenko kasnije posvjedočio, agenti FSB-a su ga kontaktirali, a "pojedinac po imenu Anton" zahtijevao da mu preda memorijsku karticu koja sadrži šifriranu imovinu Wexa, govoreći kako će kripto valuta "otići na račun FSB-a Rusije".

BBC je također dobio audio snimke razgovora između pojedinaca koji su raspravljali o Wex platformi, a u kojem se navodi da je Konstantin Malofeev razgovarao o važnosti dovođenja Wexa pod kontrolu FSB-a.

Na snimcima koji su nastali u ljeto 2018. godine, čuje se Malofeev koji govori Bilyuchenku da se sumnja kako zadržava dio novca kojeg je obećao prebaciti.

- Omogućavaju vam da ostanete na površini jer im ja govorim da si moj i odgovaram za tebe. U svakom slučaju, morat ćeš predati bazu podataka – kazao je, navodno, Malofeev Bilyuchenku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.