open-navfaktor-logo
search
Poznat plan
Nova Vlada zadužit će RS za dodatnih 1,2 milijarde maraka
Prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija RS javni dug RS-a na kraju septembra 2018. iznosio je 4,06 milijardi KM, dok je ukupan dug RS-a iznosio 5,19 milijardi
16.11.2018. u 20:54
get url
text

Nova Vlada RS još uvijek nije zvanično formirana, ali već je poznato da će pravac djelovanja u prve tri godine biti nova zaduženja. Za tri godine, Vlada namjerava da se zaduži za 1,2 milijarde maraka. Od tog iznosa, već polovina novca, što je oko 600 miliona KM, biće zadužena naredne godine, 300 miliona KM u 2020. godini, te 200 miliona u 2021. godini, javlja RTVBN.

Iz Ministarstva finansija opravdavaju nova zaduženja. Kažu da novi Program ekonomskih reformi obuhvata plan povlačenja vanjskih kreditnih sredstava po investicionim projektima, kao i da Vlada u narednom trogodišnjem periodu planira da smanji udio finansiranja iz spoljnih izvora u korist finansiranja iz domaćih izvora.

Spoljni izvori većim dijelom se koriste za finansiranje investicionih projekata, dok će domaći izvori finansiranja uglavnom biti iskorišćeni za finansiranje budžetske podrške, što je posljedica kreditnog rejtinga zemlje i ograničenog pristupa međunarodnom tržištu kapitala, kao i uslovljenosti dobijanja koncesionih sredstava ispunjavanjem ciljeva postavljenih na nivou zemlje.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija RS javni dug RS-a na kraju septembra 2018. iznosio je 4,06 milijardi KM, dok je ukupan dug RS-a iznosio 5,19 milijardi, odnosno 49,2 posto BDP-a. Dug budžeta RS-a iznosi 3,47 milijardi maraka, jedinica lokalne samouprave 397,4 miliona, dug fondova socijalne sigurnosti 193,8 miliona, dok dug javnih preduzeća i Investicioniono razvojne banke iznosi 1,12 milijardi maraka.

Od 3,47 milijardi maraka, koliko iznosi dug budžeta RS, Vlada RS planira da kroz nova zaduženja u naredne 3 godine vrati više od 1,6 milijardi KM tog duga.

Očigledno je da je plan Vlade da se vrati na domaće finansijsko tržište i da kroz berzu, hartije od vrijednosti i obveznice nadomiruje sredstva koja nedostaju i koja su neophodna za vraćanje prethodno uzetih kredita, smatra ekonomista Zoran Pavlović.

- Ono što je suština da bi bilo dobro znati koliko vraćamo kredita, a koliko se ponovo zadužujemo, da bi znali da li bi novi krediti služili i za potrošnju ili služe samo za vraćanje kredita i još se dodaje ako se šta uštedi - smatra Pavlović.

Pavlović kaže da je Vlada u prethodnom periodu imala dugoročnu projekciju zaduživanja i vraćanja kredita koji je bio javni dokument i smatra da bi tako trebalo biti i ovoga puta, kako bi građani imali uvid u to koliko Vlada planira da se zaduži. Do tada, građanima ostaje nepoznanica sa koliko novca raspolaže RS i za šta će se taj novac trošiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.