open-navfaktor-logo
search
Ko je šta dobio
Nova Vlada KS neće biti imenovana ove godine, podijeljena ministarstva
Do imenovanja nove Vlade Kantona Sarajevo ako je sudeći prema trenutnoj situaciji neće doći ove godine.
22.12.2020. u 10:13
get url
text

Zvaničnog spiska sa imenima ministara još uvijek nema, ali se o imenima uveliko govori. A ukoliko se budu poštovale procedure, sjednica Skupštine KS na kojoj će se imenovati nova Vlada trebala bi se održati 4. ili 5. januara 2021. godine.

Mandatar nove Vlade Kantona Sarajevo je Edin Forto, a zajedno sa Fortom u Vladu KS vraćaju se  "stari" ministri, Admir Katica (Narod i pravda) u Ministarstvo unutrašnjih poslova, Adnan Šteta (SDP), ministar saobraćaja, i Lejla Brčić (Naša stranka), ministrica pravde i uprave KS.

Nakon što se zvanično Ministarstvo obrazovanja razdvoji na dva ministarstva Kanton Sarajevo  će dobiti i dvije ministrice, profesoricu Meliku Husić-Mehmedović, (prijedlog samostalnog zastupnika Damira Marjanovića), koja bi trebala biti imenovana za ministricu Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, dok bi direktorica Prve bošnačke gimnazije Naida Hota-Muminović (Narod i pravda), trebala biti ministrica za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Kao ministar kulture i sporta spominje se Samir Avdić (Narod i pravda), nekadašnji kapiten bh. reprezentacije u košarci.

Za ministra za boračka pitanja trebao bi biti imenovan bivši pripadnik Armije RBiH, a trenutno zaposlen u realnom sektoru, Omer Osmanović (Narod i pravda), a za ministricu za socijalna pitanja imenovat će se advokatica Ivana Prvulović (Narod i pravda).

Adnan Delić (Narod i pravda), kandidat za načelnika Općine Novi Grad na nedavno održanim izborima, bi trebao biti novi ministar privrede KS, a Enver Hadžiahmetović (Narod i pravda), durektor KJKP Vodovod i kanalizacija, ministar ministarstva koje će nastati spajanjem resora prostornog uređenja i komunalne privrede.

SDP će na mjesta ministara finansija i zdravstva imenovati direktora Sarajevskog kiseljaka Davora Čičića i ljekara Harisa Vranića.

Do imenovanja nove Vlade, aktuelna Vlada radi u tehničkom mandatu, a na čemu sa premijerom Marijom Nenadićem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.