open-navfaktor-logo
search
Paralelne sjednice
Nova većina u TK tvrdi da je sve legalno: Smijenili smo premijera i ministre, kanton je deblokiran
Dio zastupnika Skupštine Tuzlanskog kantona koji podržava Vladu TK, danas je održao sjednicu u tuzlanskom BKC-u, a u isto vrijeme sjednica je održana u prostorijama Skupštine TK, gdje je 18 zastupnika nove većine donijelo svoje odluke.
31.12.2020. u 13:01
get url
text
Press konferencija nove većine u TK

Na sjednici u BKC-u bilo je 15 zastupnika SDA, SD-a, DF-a i SBiH. S obzirom da nije bilo kvoruma, sjednica je okončana nakon što je predsjednik ovog zakonodavnog tijela Žarko Vujović saopćio šta se dešava na drugom mjestu te nakon diskusije nekoliko zastupnika.

VEZANI TEKST-Vlada TK smijenjena na nelegalnoj sjednici, Vujović poziva policiju i tužilaštva da reaguju

Paralelno, u prostorijama Skupštine, nova većina koju čine SDP, PDA, SBB i Naša stranka, imenovala je novo rukovodstvo Skupštine, potom smijenila premijera Denijala Tulumovića iz SDA i sve ministre te ovlastila sekretare ministarstava i Vlade da privremeno preuzmu ovlasti ministara.

- Tuzlanski kanton je deblokiran. Dali smo saglasnost na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja ZZO TK za 2021. godinu i donijeli zaključak da narednu sjednicu održimo utorak, a stručnim službama ponudimo da pripreme Odluku o privremenom finasiranju ili kao na prethodnoj sjednici (Budžet TK za 2021. op.a.) te Finansijaki plan Zavoda za zapošljavanje - rekao je šef Kluba zastupnika SDP-a Dževad Hadžić.

On je pojasnio da je na zahtjev 18 zastupnika zatražana hitna sjednica Skupštine TK.

- Prije toga smo održali Klub Bošnjaka, koji su kolege iz drugih stranaka napustile negodujući, jer smo prihvatili ostavku Selima Bešlagića i imenovali Jakuba Suljakanovića za predsjednika Kluba. Oni su znali da mi nećemo doći na zakazanu sjednicu, a mi smo zatražili novu sa 18 potpisa. Zakazala ju je Lejla Vuković (SBB), potpredsjednica Skupštine - kaže Hadžić.

Na sjednici o kojoj govori Hadžić smijenjen je predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović (SD) i njegov zamjenik Boris Krešić (DF), potom su u rukovodstvo imenovani Slađan Ilić i Vedrana Petrović, oboje iz SDP-a, da bi nakon toga Ilić bio imenovan za predsjednika Skupštine.

- Kao treću tačku usvojili smo smjenu premijera TK i svih ministara, a zaključkom samo ovlastili sekretare ministarstava i sekretara Vlade TK da obavljaju dužnost do imenovanja nove Vlade TK - naglasio je Hadžić.

Naveo je i da je zahtjev za sazivanje sjednice protokolisan, da je zapisnik vodila jedna žena iz stručne službe Skupštine TK te da je protokol zamoljen da obavijesti sve kolege o održavanju sjednice.

Na pitanje kako je izabrano novo rukovodstvo, kada tu nisu bila dva člana od ukupno tri, Hadžić kaže da je to urađeno u skladu s poslovnikom.

- Jedna trećina kluba svakog naroda može da predloži koga želi i tako je i bilo, jer klubovi Srba i Hrvata imaju po dva člana. Ukoliko Žarko Vujović smatra da je nešto neustavno, neka uputi žalbu, a do tada neka prihvati volju većine - poručio je Hadžić.

Također je ustvrdio da su kolege iz BKC-a, koji tvrde da nisu ni znali šta se dešava, mogli okončati sjednicu zbog nedostatka kvoruma i doći na drugo mjesto da odlučuju.

- Sjednicu smo održali oko 10.10 ili 10.15 sati. Hitna sjednica u BKC-u zakazana je u 10 sati - rekao je Hadžić na naše pitanje.

Dodajmo da je Žarko Vujović danas u 10.29 sati na sjednici u BKC-u saopćio da nema kvoruma i počeo govoriti o tome šta radi nova većina, a sjednica je okončana nakon desetak minuta. To u biti znači da su se sjednice održavala paralelno, a da je prije počela ona koja je zakazana danas, od one koja je zakazana na Kolegiju prije dva dana.

Nova većina najavila je da je ovo početak procesa imenovanja nove Vlade TK, čiji će mandatar biti Kadrija Hodžić.

I jedna i druga strana tvrde da su u pravu, a kakve će ovo pravne posljedice proizvesti i čije su odluke legalne morat će biti utvrđeno naknadno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.