open-navfaktor-logo
search
Skupština TK
Nova većina kreće u formiranje Vlade TK: Za sada jedno ime u konkurenciji za premijera
Po Ustavu TK najveći klub zastupnika predlaže mandatara, a u novoj skupštinskoj većini je to Klub zastupnika SDA
12.07.2019. u 14:47
get url
text
Skupština TK: Formirana nova većina
get url
text

Izbor novog rukovodstva Skupštine Tuzlanskog kantona i smjena Vlade koju je iz sjene vodio predsjednik PDA Mirsad Kukić, pokazala je većinu koja bi vrlo brzo mogla formirati novu vlast. Već sada je izvijesno da će premijer TK biti iz SDA, a s obzirom da je u ovoj stranci pravilo da premijera ponudi stranački ogranak koji ima najviše glasova, ovoga puta premijer bi trebao biti iz Živinica.

U kuloarima se samo dr. Denijal Tulumović pominje kao kandidat za premijera, iako to niko u Kantonalnom odboru SDA u ovom momentu ne želi potvrditi. Tulumović je iz Živinica, bio je nosilac liste za Parlament FBiH s ovog područja, a na čelu je Općinskog odbora SDA Živinice.

- Već od ponedjeljak ću predstavnika većine pozvati da odredi kandidata za mandatara nove vlade TK. Očekujem da će nova vlada biti izabrana u zakonom predviđenom roku. Od 1. avgusta je kolektivni godišnji odmor i vlast će, siguran sam, do tada biti formirana - rekao je Žarko Vujović, novi predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, koji je po funkciji zadužen da mandataru da ovlaštenje za formiranje Vlade TK.

On je dodao da po Ustavu TK najveći klub zastupnika predlaže mandatara, a u novoj skupštinskoj većini je to Klub zastupnika SDA.

Novu većinu u Tuzlanskom kantonu čini devet zastupnika SDA, tri zastupnika DF-a, po dva SBB-a i SBiH, kao i Žarko Vujović i Husein Tokić iz SDP-a i Smajo Mandžić iz PDA.

To definitivno znači i da je Klub zastupnika SDP-a više nije najjači u Skupštini, jer ova stranka više ne kontrolira deset, nego osam zastupnika. Ovu činjenicu je na sjednici Skupštine TK potvrdio i predsjednik Kluba zastupnika ove partije Dževad Hadžić.

- Uvjeren sam da ćemo Vladu TK imati prije godišnjih odmora. Na zvaničnim organima SDA još nismo raspravljali ni o jednom imenu za mandatara - rekao je Midhat Čaušević iz SDA.

Opozicija je imala zamjerki na proceduru izbora rukovodstva, odnosno na način izbora predstavnika Srba i Hrvata.

- Ustav kaže da jedini predlagač kandidata za rukovodstvo Skupštine mogu biti klubovi tri naroda i to se ne može derogirati zaključkom Skupštine TK. SDA je ismijala Ustav. Klub Srba nije održan, pitam vas ko je predložio predstavnika Srba. Postoje ranije odluke po kojima su prijedlozi Vedrana Petrović iz Kluba Hrvata i Slađan Ilić iz Kluba Srba. Te odluke nisu stavljene van snage. Mimio tih odluka je većina izglasala rukovostvo, ljude koji su sami sebe predložili - rekao je Dževad Hadžić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Hadžić je najvio da će SDP, kao stranka, zbog ovakvog načina izbora rukovodstva pokrenuti apelaciju pred Ustavnim sudom FBiH.

- Izabrali smo predstavnika Bošnjaka za rukovodstvo, a s obzirom da prijedlozi klubova Srba i Hrvata nisu dobili većinu u Skupštini TK, mi smo u namjeri da izaberemo njihove predstavnike, usvojili zaključak koji je to omogućio. Opozicija je predlagala da se ne završi izbor predstavnika Hrvata i Srba, ali hipotetički moglo nam se desiti, pošto imamo po dva predstavnika Srba i Hrvata, da se oni u naredne četiri godine ne dogovore i da ne budu izabrani. Niko se nije miješao u rad klubova naroda, to što je Boris, a nije Vedrana, što je Žarko, a nije Slađan, zaista u tome ne vidim problem - pojasnio je Midhat Čaušević u ime Kluba zastupnika SDA.

Pored izbora rukovodstva danas je izglasana i smjena Vlade TK, koju čine ministri iz PDA i SBB-a, a poslove ministara će preuzeti sekretari ili pomoćnici ministra, do izbora nove Vlade TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.