open-navfaktor-logo
search
Zbog inflacije
Nova uredba Vlade FBiH za pomoć stanovništvu bi trebala biti donesena polovinom septembra
Polovinom septembra očekuje se donošenje nove uredbe Vlade Federacije BiH za pomoć stanovništvu usljed inflacije i rasta indeksa potrošačkih cijena, potvrđeno nam je u Uredu Vlade FBiH.
01.09.2022. u 08:06
get url
text
Federalna vlada

Kažu kako će pomoć dobiti kategorije koje nisu bile obuhvaćene prvom uredbom Vlade Federacije koja je donesena 7. jula.

VEZANI TEKST - Vlada FBiH će pomoći 531.000 osobu, Novalić pozvao i kantone da pomognu stanovništvo

Ta uredba obuhvatala je jednokratnu novčanu pomoć od po 100 KM za penzionere, boračke kategorije, invalide, a paketi sa hranom u vrijednosti od 500 KM iz Direkcije za robne rezerve FBiH odnosili su se na socijalno ugrožene.

Prvobitnom uredbom obuhvaćeno je više od pola miliona osoba.

- Prema informacijama stručnih službi Vlade Federacije BiH, aktivno se razmatra donošenje nove uredbe koja bi obuhvatila kategorije stanovništva koje do sada nisu dobile pomoć. Po okončanju ovih aktivnosti, kao i zakonom propisanih procedura, javnost će blagovremeno biti informisana. Uredba bi trebalo da bude donesena polovinom septembra - rečeno nam je u Uredu Vlade Federacije BiH.

Dodaju kako je u opciji nekoliko kategorija stanovništva, ali ne bi da izlaze u javnost o kojima se radi dok se ne utvrdi koje su tačno u nadležnosti Federacije jer postoje i one koje su u podijeljenoj nadležnosti, između FBiH i kantona.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je kod donošenja prvobitne uredbe o pomoći stanovništvu 7. jula nagovijestio da će naredna uredba obuhvatiti i školarce.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.