open-navfaktor-logo
search
Dobro je znati
Nova studija otkriva: Jesu li tetovaže opasne za zdravlje
Tokom inicijalnog istraživanja mislilo se da se radi samo o pigmentima za tetovažu, ali daljim razvojem otkriveno je i da čestice metala migriraju s igle
05.09.2019. u 08:18
get url
text

Novo istraživanje pokazalo je da nanočestice metala igala za tetoviranje putuju u limfne čvorove.

Kako prenos Fox News, za vrijeme inicijalnog istraživanja mislilo se da se radi samo o pigmentima za tetovažu, ali daljim razvojem otkriveno je i da čestice metala migriraju s igle.

Razloga za brigu nemaju svi, jer je otkriveno kako se ove čestice mogu pronaći samo u određenim kombinacijama pigmenta koje sadrže titanov dioksid koji je tipičan za bijelu tetovažnu tintu.

Migracija ovih čestica moguće je objašnjenje za alergijske reakcije koje nastaju nakon tetoviranja.

Studiju je proveo German Federal Institute of Risk Assesment, a autorica Ines Schreiver potvrdila je kako se rezultati ne mogu tačno odrediti u datom trenutku.

- Nažalost, danas ne možemo odrediti tačan utjecaj na ljudsko zdravlje i mogući razvoj alergija koji dolazi tokom trošenja igle za tetoviranje. Ove posljedice moći će se vidjeti samo dugoročnim epidemiološkim istraživanjima koja će provoditi monitoring zdravlja hiljada ljudi tokom nekoliko desetljeća - kazala je Schreiver.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.