open-navfaktor-logo
search
Predstavljen plan
Nova školska godina u Srbiji: Najmlađi osnovci idu u klupe, za one starije kombinacija
U Srbiji će učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađati u učionicama u grupama do 15 đaka, dok će učenici starijih razreda imati kombinaciju online i nastave u školama, izjavio je danas ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, javlja Anadolu Agency (AA).
11.08.2020. u 16:16
get url
text

Na konferenciji za novinare Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa, on je naveo da će se nastava do četvrtog razreda biti održavana uz smanjenje broja učenika i poštovanje svih mjera.

- Od 1.192 osnovne škole, 543 njih, odnosno 45 posto ne moraju da se dijele - kazao je Šarčević.

Prema njegovim riječima, časovi će trajati 30 minuta, đaci od prvog do četvrtog razreda će imati četiri časa, između časova su planirani petominutni odmori, a poslije drugog časa odmor od 15 minuta. Nakon svakog bloka nastave, učionice moraju da se dezinfikuju.

Školama sutra stiže uputstvo za nastavu od septembra, dodao je ministar.

Kako je objasnio, od 14 sati u školu će ići stariji osnovci i da će škole same određivati da li će organizovati, na primjer, peti i šesti razred ili sedmi i osmi ili od petog do osmog.

- Petaci, šestaci i sedmaci će imati po pet časova u septembru, a osmaci šest časova. Ipak, modifikovat ćemo taj raspored na osnovu dobijanih sedmičnih izvještaja, pa će se praviti dodatni modeli - kazao je Šarčević.

On je naveo i da će roditelji moći da se opredijele da li će djeca isključivo nastavu pratiti online, dok će za ocjenjivanje biti obavezno da dođu u školu.

- Za srednje škole može nekoliko modela da se primijeni, a osnovni model je da rade sedmično i one će raspoređivati grupe u zavisnosti od programa. Na primjer, nećemo djecu medicinskih škola tjerati da idu na praksu - kazao je Šarčević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.