open-navfaktor-logo
search
Osnovne i srednje škole u FBiH
Nova školska godina počinje u ponedjeljak, 3. septembra
Nova školska 2018/2019. godina u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine trebala bi početi u ponedjeljak, 03. septembra 
29.08.2018. u 14:33
get url
text

Tim povodom oglasila se i federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof. dr. Elvira Dilberović, koja je posebno čestitala i poželjela  dobrodošlicu prvačićima, sa željom da im početak obrazovanja bude uspješan.

- Vjerujem da su u svim kantonima ispunjeni potrebni uvjeti i da će nova školska godina u cijeloj Federaciji BiH početi na vrijeme.  Svim učenicima, učiteljima i nastavnicima, kao i svim uposlenicima u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine želim sretan početak nastave, sa željom da i ovu školsku godinu započnu i završe sa uspjehom i dobrim rezultatima - izjavila je Dilberović.

Ministrica je podsjetila da je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti još u aprilu sa kantonalnim ministarstvima obrazovanja u FBiH potpisalo ugovore o finansiranju nabavke besplatnih udžbenika, za što je u budžetu za ovu godinu osiguralo 560 hiljada KM.

Kantonalna ministarstva su bila dužna nabaviti pripadajući broj kompleta udžbenika za kategoriju najugroženijih učenika u stanju socijalne potrebe, koji pohađaju peti razred devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, a na osnovu vlastitih evidencija o učenicima u stanju socijalne potrebe ili evidencija, odnosno podataka prikupljenih od strane svih osnovnih škola sa područja svog kantona, najkasnije sedam dana prije početka školske 2018/2019. godine. Udžbenike su bila dužna nabaviti od ovlaštenih izdavačkih kuća s područja BiH, a svi, izuzev udžbenika stranih jezika, trebaju biti štampani u BiH.

Inače, u proteklom trogodišnjem periodu Ministarstvo je za realiziranje nabavke besplatnih udžbenika izdvojilo 1.850.000,00 KM, a u okviru ovog projekta omogućeno je 276.244 besplatnaudžbenika za 43.178 učenika. Cilj je da se svakom djetetu omoguće približno isti uvjeti za sticanje znanja, odnosno stvore kvalitetniji uvjeti za odgoj i obrazovanje djece u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.