open-navfaktor-logo
search
Pripreme
Nova školska godina, novi udar na budžet roditelja đaka: Koliko košta školovanje u KS?
Bliži se početak nove školske godine, a to sa sobom nosi i udar na budžet roditelja đaka osnovnih i srednjih škola.
28.08.2022. u 07:53
get url
text

Rast cijena, odrazio se i na udžbenike, kao i školski pribor, a samo za kupovinu ruksaka i pernice s osnovnim priborom, kako kaže Merima Bečarević, predsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, "potrebno je izdvojiti od 50 do 150 KM, ovisno o kvaliteti i mjestu gdje se kupuje."

- Mi se kao Vijeće roditelja zalažemo za jednaka prava svih učenika osnovnih i srednjih škola, da možemo to bi uradili i na području cijele BiH, ali kako je naše djelovanje na području KS ne smije se desiti diskriminacija ni na jednom djetetu. Ovih dana malo smo više potencirali priču kada su u pitanju nabavke udžbenika za učenike osnovnih škola, obzirom da je ministarstvo svojom odlukom obuhvatilo učenike od petog do devetog razreda, gdje je obezbijedilo besplatne udžbenike na području KS. Onda smo imali situaciju da su određene općine, odnosno općina Ilidža izdvojila sredstva za nabavku udžbenika od prvog do četvrtog razreda, slijedila ih je općina Novi Grad, Novo Sarajevo i Centar. Prošle sedmice smo jednu inicijativu uputili ka resornom ministarstvu i predstavnicima općina Hadžići, Ilijaš, Vogošća i Stari Grad, gdje smo insistirali da i oni iznađu sredstva, za kupovinu udžbenika od prvog do četvrtog razreda, ugledajući se na one koji su već donijeli tu odluku. I imali smo pozitivne odgovore. Pozitivni su i primjeri gdje su načelnici nekih općina kroz određene budžete izdvojili kupovinu i školskog pribora za najmlađe, za prvačiće, a za sve ostalo, roditelji će se morati snaći – ističe Bečarević.

Podsjeća da ovim potezom nisu smanjene, a pogotovo nisu nestale brige roditelja, jer, tokom cijele školske godine, potrebno je izdvojiti još puno sredstava na potrošni materijal, a posebno se to odnosi na srednjoškolce koji su odabrali određena zanimanja.

- Da ne govorimo o drugim priprema kada je u pitanju i odjeća, jer znamo koliko djeca brzo rastu, i zaista je to period kojem koliko god se roditelji raduju, bude i udar na njihov budžet. Samo oprema za medicinsku školu je do nekih 100 KM, pribor za tehnička crtanja pismo i ostalo imaju zaista visoke cijene – napominje Bečarević.

Ističe da je Vijeće roditelja KS uputilo i inicijativu prema "resornom ministarstvu obrazovanja i saobraćaja, jer su prethodnih godina uvidjeli da je problem učenika prijevoz prvog mjeseca nove školske godine."

- Učenici počinju novu školsku godinu, predaju zahtjeve za potvrde da su redovni, pa na biletarnici zahtjev za izradu kupona. Čekaju nekada od 10 do 15 dana da to sve prođe kroz administrativni dio što dovodi do troška, jer ukoliko dijete iz Tarčina ide u medicinsku školu, samo za jedan dan potrebno je 10 KM za kupovinu karte. Dali smo inicijativu da se omogući da septembar bude fleksibilan, odnosno da učenici mogu koristiti karte koje su imali prošle godine, dok se ne riješi proces izrade novih, posebno za učenike prvog razreda srednjih škola. Nadamo se pozitivnom odgovoru i da će to olakšati roditeljima i učenicima – pojašnjava Bečarević.

Naglašava i da se bore da obrazovanje bude potpuno besplatno.

- Mi smo kroz nacrt Zakon za obrazovanje za osnovne i srednje škole, jer sada je u fazi izmjena tog zakona, insistirali na tom dijelu, gdje Zakon kaže da je obrazovanje besplatno, a u jednom dijelu govori o upisninama u škole, da te upisnine na neki način budu jednake na nivou cijelog kantona. Odnosno koliko je moguće da upisnine budu izbačene iz tog dijela na način ukoliko je obrazovanje besplatno, mi bismo spriječili da upisnine u jednoj školi budu 30 KM, u nekoj 100 KM. To je nešto što je ostavljeno slobodno na nivou škole što se može regulisati. Čekamo sam nacrt zakona pa ćemo vidjeti kako će se to u narednom periodu realizirati. Kroz izmjenu zakona tražili smo da se taj dio ukine, ako je obrazovanje besplatno da to tako bude, bez tog skrivenog detalja – poručila je Bečirević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.