Novi pokušaj

Nova sjednica Vijeća ministara BiH zakazana za narednu sedmicu

Objavljeno: 21.05.2019. u 14:15

Vijeće ministara više od mjesec dana nije održalo redovnu sjednicu, a u međuvremenu su održane tri hitne telefonske sjednice

Nakon što je otkazana današnja redovna sjednica jer se ministri iz HDZ-a nisu pojavili, iz Vijeća ministara BiH najavljeno je da će nova sjednica biti zakazana naredne sedmice.

Vijeće ministara više od mjesec dana nije održalo redovnu sjednicu, a u međuvremenu su održane tri hitne telefonske sjednice. Kada se činilo da bi rad ove institucije mogao biti deblokiran ministri finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, pravde Josip Grubeša i odbrane Marina Pendeš nisu se pojavili u zakazano vrijeme na sjednici.

S obzirom da troje ministara nije javnosti obrazložilo razloge nedolaska otvara se pitanje da li je HDZBiH i ovim potezom preuzeo na sebe ulogu "produžene ruke" Milorada Dodika i da li na ovaj način pokušava prisiliti SDA da odustane od zahtjeva da se prije imenovanja novog saziva Vijeća ministara usvoji Godišnji nacionalni plan, koji je osnovni uvjet za aktiviranje MAP programa NATO-a.

Na ovakav zaključak navodi i izjava ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, koju je dao medijima nakon otkazivanja sjednice.

- To nisu željeli ministri iz reda HDZ-a. Zbog toga nije bilo moguće održati ovu sjednicu. Ključna indicija koja me dovodi do zaključka da je riječ o pokušajima blokade jeste najava Milorada Dodika koji je rekao da će ministri iz reda Hrvata prestati dolaziti na sjednice. To se u praksi i događa - istakao je Mektić.

 

 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije