Nova premijera u NPS-u: Komična opera 16. decembra pred publikom

objavljeno: 11.12.2017. u 13:13

Opera Narodnog pozorišta Sarajevo za kraj godine, pripremila je još jednu poslasticu za svoju vjernu publiku. U subotu, 16. decembra sa početkom  19.30 sati premijerno će biti izvedena komična Donicetijeva opera  “Viva la mamma ili operne zgode i nezgode” u režiji Aleksandra Nikolića.

Koreografiju će potpisati Aleksandar Ilić, a u predstavi učestvuju solisti i Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom će dirgovati Ana Zoran Brajović.

Donicetijeva jednočinka napisana je 1827. za teatar u Napulju. Poslije izvođenja u Milanu 1831. i Beču 1840. biva zaboravljena. Tek 1963. godine pronaći će je istraživači Donicetijevog operskog opusa i prerađenu izvesti u Sijeni i Bergamu. Ta prerada se uglavnom držala originala.

Zanimljiva i zahvalna tema opere podstakla je dramaturga Horsta Gergesa i prevodioca Karlhajnca Guthajma iz Nemačke da djelo prerade u cijelovečernju predstavu. Učinili su to slobodnim izborom odlomaka iz drugih Donicetijevih opera, dajući djelu i novi naslov Viva la mama. Tako prerađena opera je izvedena 1969. godine u Minhenu. Od tada uspješno obilazi velike i male scene širom Evrope.

Prva repriza zakazana je za ponedjeljak, 18. decembar.