open-navfaktor-logo
search
Postignut dogovor
Nova parlamentarna većina u ZDK najavila programsku koaliciju
Čelni ljudi šest političkih subjekata koji bi trebali činiti novu parlamentarnu većinu u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, predvođeni Bosanskohercegovačkom inicijativom - Kasumović Fuad, na press konferenciji zvanično su obznanili kako su postigli politički dogovor za koji imaju podršku i potpise 18 od 35 zastupnika.
07.11.2022. u 17:29
get url
text

Novu većinu u Skupštini ZDK činit će BHI-KF i SDP BiH sa po pet zastupnika, DF/GS i Narod i pravda sa po tri, Naša stranka jedan te zastupnica Narodnog evropskog saveza (NES) Almina Sivić iz Tešnja, što već čini natpolovičnu većinu od 18 zastupnika od 35 koliko ima Skupština ZDK.

VEZANI TEKST - Fuad Kasumović zvanično potvrdio da neće prihvatiti osvojeni mandat u Skupštini ZDK

Prema političkom dogovoru stranaka koje bi trebale činiti novu skupštinsku većinu, BHI-KF bi trebala predložiti mandatara za novu Vladu ZDK-a.

- Da ispoštujemo volju građana ZDK-a, ova koalicija broji oko 83.000 glasova, što je apsolutna većina na kantonu. Mi smo po objavi rezultata Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, razgovarali i na kraju, po meni, napravili veoma jaku i na čistim osnovama koaliciju, koja ima plan vladati naredne četiri godine. Razgovarano je o svim temama pa i o ministarstvima, ali to još uvijek nije dogovoreno i nije završeno - istakao je predsjednik BHI-KF i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, najavljujući da će rezultate tih dogovora transparentno prezentirati javnosti.

Skupština ZDK, dodao je, do 20. novembra mora zakazati konstituirajuću sjednicu, koju će zatražiti čim dobiju certifikate za zastupnike koji su osvojili mandate. Kasumović je najavio da će, kao koalicija, danas ili ujutro svim ustanovama i Vladi ZDK uputiti dopis te tražiti da se zaustave prijem novih ljudi.

Povjerenik Kantonalnog odbora Demokratske fronte – Željko Komšić za ZDK Goran Bulajić istakao je kako su, kao Kolicija za državu Željko Komšić, pristupili ovom projektu te da žele izvršiti reforme u svim segmentima.

- Nadam se da ćemo u narednom periodu, sa ovom energijom i entuzijazmom, koji smo pokazali proteklih dana i nastaviti, ispoštovati rokove koji se tiču imenovanja mandatara, a nakon toga i prijedloga za Vladu ZDK - kazao je Bulajić.

BHI-KF, kao i SDP BiH, osvojila je po pet mandata za novi saziv SZDK, a predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a ZDK Mirsad Mahmutagić, koji je i načelnik Općine Maglaj, naglasio je da daju punu potporu ovoj programskoj koaliciji.

- Građani su kroz ovaj broj glasova - preko 80.000, za ovih šest političkih subjekata, kroz svoje glasove iskazali namjeru za promjenama. Mi ćemo učiniti te promjene. Praktično, bit ćemo servis građana ZDK, ali i pokretač razvoja - podvukao je Mahmutagić.

Predsjednik Izvršnog odbora Kantonalne organizacije Naroda i Pravde ZDK te član Predsjedništva NiP-a Mesud Ajanović ističe kako “ova koalicija predstavlja potpuno novu dimenziju kada je u pitanju ZDK”.

- Ovo je prvi put u novijoj bh. istoriji, poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma, da se pojavila ovakva jedna koalicija u našem kantonu, koja je zaista opredjeljena na potpuno građanskim osnovama - kazao je Ajanović.

Povjerenica Kantonalnog odbora Naše stranke ZDK-a Behija Kulović, koja će biti i jedina zastupnica svoje stranke u SZDK, izrazila je zadovoljstvo što su se okupili oko programske koalicije.

- Naš potpis na ovaj sporazum je u stvari garant da nastavljamo pregovore i procese o programskoj koaliciji, ali i o mehanizmima kako kontrolisati taj program i njegovu provedbu - kazala je Kulović.

Gradonačelnik Zavidovića i član Predsjedništva Narodnog evropskog saveza (NES) Hašim Mujanović, čija je stranka osvojila dva mandata, obratio se također novinarima u ime te partije.

VEZANI TEKST - Zastupnici DF-a u Zenici idu u koaliciju koju okuplja Kasumović, SDP i NiP

- Vjerujem da dijelim i stav naših kolega iz ove koalicije da nećemo biti robovi stranačkih kadrova ili stranačkog kadroviranja - da će ova koalicija biti otvorena za građanski koncept. Odnosno, da će pristup u rješavanju problema na nivou ZDK-a, a i šire, imati i nestranačke osobe, ukoliko imaju kompetencije, struku i kvalitet - kazao je Mujanović.   

Kasumović je potvrdio raniju odluku da neće prihvatiti mandat zastupnika u SZDK, dok se načelnik Maglaja Mahmutagić u ovom trenutku nije želio izjasniti po tom pitanju.

Prema nezvaničnoj raspodjeli ministarstava, BHI-KF predložit će i čelnu osobu za Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo; Socijaldemokratskoj partiji (SDP) trebaolo bi pripasti Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport; DF-u bi trebao pripasti Ministarstvo finansija i Ministarstvo za boračka pitanja; NIP-u bi trebala pripasti pozicija predsjedavajućeg kantonalne Skupštine ZDK te Ministarstvo zdravstva; NES-u Ministarstvo unutrašnjih poslova te Našoj stranci Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.